Garageboxen in Gouda opengebroken: wie betaalt de schade na een politie-inval?

Meerdere garageboxen zijn inmiddels dichtgetimmerd
Meerdere garageboxen zijn inmiddels dichtgetimmerd © Omroep West
GOUDA - Houten garagedeuren die van de drempel tot het dak zijn doorgezaagd, metalen deuren die compleet uit hun voegen zijn gebogen, en gewone deuren die met een koevoet zijn geforceerd. Bij de politieactie zondagavond aan de Nijverheidsstraat in Gouda is zwaar materieel gebruikt om zo snel mogelijk alle garageboxen open te krijgen.
De politie was op zoek naar een ontvoerde man en de bestelbus die is gebruikt bij zijn ontvoering. Afgelopen donderdagavond werd het 56-jarige slachtoffer uit Hoofddorp op de meubelboulevard in Cruquius in een busje gesleurd en naar Gouda gebracht. Kort daarna konden in de Goudse Vogelbuurt zes verdachten worden aangehouden. Het busje werd zondagavond teruggevonden in een garagebox op een binnenterrein achter de Nijverheidsstraat. De ontvoerde man is nog spoorloos.
Bij de zoektocht in de garageboxen werkte de politie systematisch alle ruimtes af. Volgens één van de huurders, die van een afstand kon toekijken, begon de recherche bij box nummer 1, en werd zo de binnenplaats rond gegaan, tot in box 27 het busje werd ontdekt.

'Door de muur'

Niet alleen de deuren zijn opengebroken. De huurder van box 29, die niet met zijn naam in de media wil, vertelt dat er in de muur tussen zijn ruimte en die waar het busje stond ook een gat is gezaagd. 'Ze zijn er dwars doorheen gegaan.'
Hij heeft daardoor schade aan de spullen die er stonden: een oldtimer, een scooter, en zijn gereedschap. De huurder van box 5 wijst naar zijn deur: 'Die zit er net een jaar in. Ik geloof wel dat ik een nieuwe krijg, maar dat zal wel even duren, want je kan momenteel deze deuren helemaal niet krijgen vanwege de tekorten bij de bouwmarkt.'

Deuren weer provisorisch dichtgemaakt

De politie heeft na de inval alle deuren provisorisch weer dicht gemaakt. Eén van de huurders vertelt dat het weggezaagde deel van zijn deur bij een buurman is gebruikt als 'reparatieplank'. Alle deuren zijn na de inval voorzien van een hangslot, om insluipers buiten te houden.
De huurders kunnen de sleutel daarvan ophalen bij de politie. Bij één van de deuren staan twee jonge mannen met het slot te prutsen. Na een paar minuten geven ze het op. 'Verkeerde sleutel meegekregen', zegt de één. Ze kunnen er wel om lachen. Gelukkig is het politiebureau dichtbij.

'Ton schade'

De man van box 5 schat dat alle huurders bij elkaar een flinke schadepost hebben: 'Ik denk wel een ton.' De staat moet die schade vergoeden, omdat de huurders geen strafbaar feit hebben gepleegd, mogelijk met uitzondering van de huurder van de box waar het busje stond.
De politie is verzekerd voor schade door dit soort invallen, maar omdat deze actie werd uitgevoerd door een arrestatieteam kan de afhandeling weer anders zijn dan bij een inval door gewone politie, zo zegt een woordvoerder van de politie. Als de actie van zondag op initiatief van het Openbaar Ministerie plaatsvond, dan betaalt het OM.

Claim indienen

Voor alle betrokkenen geldt dat een schadevergoeding begint met het invullen van een schadeformulier op de website van de politie. In principe is schade aan de buitenkant van een gebouw of aan tussenmuren een zaak van de eigenaar, in dit geval de verhuurder van de garageboxen.
Schade aan eigendommen binnen kan door de huurders worden geclaimd. Bij schades boven de 2500 euro wordt de claim bekeken door de verzekeraar van de politie, dat is Centraal Beheer.

Afhandeling duurt lang

Daarmee heb je niet meteen je geld of een nieuwe garagedeur. Nog los van eventuele levertijden duurt het wel even voor alles is afgehandeld. 'Zeven tot acht maanden, zeker', kregen de huurders op de Nijverheidsstraat te horen.
Maar eigenlijk maken ze zich daar niet eens het drukst om. 'Ik heb een bevriende timmerman al gevraagd om een offerte uit te brengen voor alle deuren', zegt schilder Frank Meusel. 'Natuurlijk heb je gedoe van iets waar je verder niet bij betrokken bent, maar die ontvoerde man is nog altijd niet terecht. Dat is pas echt erg.'