Nieuwe demonstratie bij prikbus: 'Ze zeggen soms dat ik op een nazi-bus werk'

De vaccinatiebus in Katwijk
De vaccinatiebus in Katwijk © Omroep West
KATWIJK - De vaccinatiebus van de GGD Hollands Midden houdt de gemoederen in Katwijk nog altijd bezig. Ook dinsdagmiddag staat er op het Andreasplein een groepje tegenstanders van het vaccinatiebeleid bij de bus. Vriendelijk bleef het voorheen niet altijd. 'Ik word soms aangesproken door mensen die zeggen dat ik op een nazi-bus werk', vertelt een van de medewerkers van de priklocatie. Maar dinsdag is het gemoedelijk.
Door een oproep van Willem Engel vorige week zijn de gemoederen opgelopen. De activist riep op om foto's en filmpjes te maken van mogelijke misdrijven bij de mobiele priklocaties. Met als gevolg dat de politie er in Lekkerkerk aan te pas moest komen om de GGD'ers hun werk te laten doen.
Het is niet meer toegestaan om bij de prikbus foto's te maken
Het is niet meer toegestaan om bij de prikbus foto's te maken © Omroep West
Zo ver komt het in Katwijk niet, maar dat komt ook door de voorzorgsmaatregelen die er zijn genomen. Zo staat er een bord dat filmen en foto's maken op de locatie niet is toegestaan. Daarnaast moeten twee beveiligers van de GGD ervoor zorgen dat de medewerkers hun werk veilig en rustig kunnen doen.

Apart demonstratievak

De demonstraties gaan dinsdagmiddag wel gewoon door. Het gemeentebestuur heeft het vak waaruit gedemonstreerd iets verplaatst. Politieke partijen hadden gevraagd om de demonstraties helemaal te verplaatsen. 'Maar de burgemeester vond dat een te grote inbreuk op het demonstratierecht', zo legt PvdA-er Matthijs van Tuijl uit.
Als alternatief is ervoor gekozen om het vak zo neer te leggen dat de demonstranten geen direct zicht meer hebben op het vaccineren. Een van de aanwezigen is blij met deze aanpassingen. 'Ik snap sowieso niet dat ze hier staan te demonstreren. Het is mijn eigen recht om me te laten vaccineren, dus ze hoeven me niet steeds aan te spreken', zo zegt een van de Katwijkers die zich dinsdagmorgen in de prikbus laat vaccineren.
Enkele demonstranten bij de prikbus in Katwijk

'Te weinig ruimte voor tegengeluid'

Het is een standpunt dat wordt gedeeld door Van Tuijl. 'Het demonstratierecht is een groot goed in ons land. En daar moeten mensen ook in Katwijk gebruik van kunnen maken. Maar het moet wel tegen het beleid zijn gericht en niet tegen individuen. Ik ben blij met de nieuwe locatie van het demonstratievak, zodat mensen meer privacy hebben. Het mag nooit zo zijn dat ze zich tegen laten houden door angst.'
De demonstranten zijn niet blij met de plek om te demonstreren. Uiteindelijk neemt er niemand - na een gesprek met de handhavers - plaats in het daarvoor bestemde vak. Een aantal van hen druipt af, maar Stefan wil ons wel te woord staan. 'Ik ben niet tegen vaccineren', zegt hij. 'Ik wil alleen dat iedereen zijn eigen keus moet kunnen maken. Nu is er te weinig ruimte voor het tegengeluid', zegt hij. 'Ik wil het hele verhaal vertellen zodat mensen die nog niet gevaccineerd zijn of als er nog een derde prik komt, alles weten over het vaccin en dan zelf een besluit kunnen nemen'.

'Wil jij nog wel kinderen?'

De medewerker van de GGD heeft ook andere ervaringen dan die van vandaag. 'Mensen die richting de bus lopen werden eerder de hele tijd aangesproken', vertelt hij. 'Wil jij later nog wel kinderen, vragen ze dan. Ook tegen ons blijven ze maar praten. Zo heb ik al te horen gekregen dat ik op een nazi-bus werk.'