Instellingen

Plaatsen slagbomen tegen overlast op Scheveningen begonnen

De Strandweg op Scheveningen
De Strandweg op Scheveningen © Den Haag FM
DEN HAAG - Het plaatsen van de slagbomen die de overlast op Scheveningen tegen moeten gaan, is dinsdag begonnen. De slagbomen moeten de Strandweg afsluiten, om zo overlast van automobilisten in de avonduren te voorkomen. Het systeem zal uiterlijk op 27 augustus in gebruik worden genomen.
Er komen dubbele slagbomen bij de Scheveningseslag en de Vissershavenweg. Naast de slagbomen komen er digitale borden die aangeven hoeveel parkeerplaatsen er nog vrij zijn op de Strandweg en het parkeerterrein Noordelijk Havenhoofd. In totaal zijn daar 550 plekken. In de nacht (tussen 22.00 en 06.00 uur) zal het niet meer mogelijk zijn om de Strandweg op te rijden, het is dan nog wel mogelijk om het terrein te verlaten.
Tot de slagbomen er zijn zullen de Strandweg en achterliggende straten vanaf 18.00 uur gesloten blijven, dat gebeurt al sinds juni. Bij grote drukte kan die afsluiting eerder gelden. Daarvoor worden verkeersregelaars ingezet.

Racende auto's die rondje maken

De slagbomen moeten een einde maken aan de overlast door racende en flanerende mensen op de Scheveningse boulevard. Volgens burgemeester en wethouders is het dan niet meer mogelijk om een rondje te maken. En juist dat 'rondjes maken' zorgt voor overlast. Het blijft wel mogelijk om langs de Strandweg te parkeren.
Het college erkent dat ook mensen die ze liever niet met een auto op de boulevard zien, er toch op kunnen en dan na een rondje er weer af gaan. Maar zo'n slagboom schiet zijn doel toch niet voorbij, denkt het college, omdat je niet lekker kunt racen of flaneren als je moet uitstappen en een kaartje moet kopen om de de slagboom weer open te krijgen voor het uitrijden.

Geen nieuw idee

Het idee van de slagboom is niet helemaal nieuw. Verantwoordelijk wethouder Anne Mulder had eerder al laten doorschemeren dat dit in zijn optiek de beste oplossing was voor de korte termijn. Omroep West stelde ook een Ideeënbus Scheveningen in, waar bewoners hun plannen om de overlast te verminderen konden delen. Daar bleek uit dat veel mensen een slagboom ook als goede oplossing zien.
De gemeente kijkt of de Strandweg volgend jaar permanent als parkeerterrein ingericht kan worden. Maar daar moet eerst verder op worden gestudeerd.