Remmende automobilisten voor vleermuiskast: grappig, maar wellicht ook gevaarlijk

Het lijkt een flitspaal, maar het is het niet
Het lijkt een flitspaal, maar het is het niet © WOS
MONSTER - Automobilisten remmen massaal voor de vleermuiskasten op de Haagweg richting Monster, die als twee druppels water op flitspalen lijken. 'Dat kan gevaarlijk zijn', vinden sommige weggebruikers. Maar adviesbureau Aqua-Terra Nova uit Naaldwijk, dat de vleermuiskasten op de Haagweg richting Monster heeft bedacht en geplaatst, is zich totaal niet bewust van de verwarring die de palen teweeg brengen. Tina de Jonge van het bureau vindt het zelfs wel grappig.
Een voorbijgangster vertelt dat ze dacht: 'wat zijn dat?' en ze keek om. 'Ik dacht dat er nog wel een gat in zou worden gezaagd voor de flitscamera', lacht de vrouw. 'Ik ben heel benieuwd wat het nou wel is.'
Een andere vrouw die voorbij fietst realiseert zich dat plotseling remmen gevaarlijke situaties kan opleveren. Een bewoner aan de Haagweg ziet de één na de andere automobilist op z'n rem staan. 'Ze zijn allemaal bang voor een bekeuring. Dat is de grap', lacht de man. 'Je moet de humor ervan inzien, het is toch al een moeilijke tijd, dus een beetje humor is nooit weg.'
De ene na de andere automobilist gaat op de rem bij het zien van de paal:
Vleermuiskast of flitspaal... verwarring grappig, of gevaarlijk?

Niet bewust van gelijkenis

Het adviesbureau vindt de verwarring niet erg, maar zelfs grappig. 'Het is niet bewust zo gekozen,' zegt De Jonge, die verantwoordelijk is voor de plaatsing. Ze heeft bij het neerzetten van de kasten geen enkele vergelijking gezien met flitspalen. Maar de automobilisten hebben dat wel.
'Er zit hier in de omgeving een pand dat gaat worden gesloopt,' vertelt De Jonge bij de vleermuiskast. De dwergvleermuizen dreigen daardoor dakloos te worden. 'Vleermuizen zijn beschermd, dus we moeten ervoor zorgen dat ze op een veilige manier over kunnen naar de nieuwe situatie. Vandaar dat we die palen hebben neergezet als tijdelijke huisvesting.' Er staan nu drie kasten en in de middelste kast heeft zich al een vleermuis genesteld. 'Wat dat betreft is het dus wel goed gelukt en blijkt het een goede plek zo langs de weg', zegt De Jonge blij.
De vleermuis in de kast
De vleermuis in de kast © WOS