Robots op strand detecteren zwerfafval en via app kan iedereen ze helpen

Robot Beachbot zoekt en detecteert zwerfafval
Robot Beachbot zoekt en detecteert zwerfafval © Omroep West
DEN HAAG - Even lijkt het alsof op het Zuiderstrand van Kijkduin bestuurbare auto's rijden. Maar het zijn zwerfafvalrobots van TechTics en studenten van de TU in Delft. Ze moeten mensen bewust maken van afval en wegwerpgedrag tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup Tour, waarbij de hele Noordzeekust wordt schoongemaakt. De nieuwe beachbot heet MAPP en is ontworpen om buitenafval te herkennen. Met hulp van mensen die hem helpen via de app. De al bestaande Beachbot kan het vuil dan oprapen en opruimen.
'De MAPP-robot heeft hieronder een camerasysteem', legt Martijn Lukaart van TechTics uit op het Zuiderstrand met de robot op zijn schoot. 'Hiermee kijkt hij vlak naar beneden op het zand. Daarachter zit een computer. Die detecteert of analyseert de beelden, die hij vervolgens van een vierkantje voorziet, waardoor hij kan laten zien wat het is. En via onze mobiele app kun je dan meekijken naar de beelden van de robot. Als het ware door de ogen van de robot. En ook aangeven of het klopt dat dit een sigarettenpeuk is of iets anders,' zegt Lukaart.
Robot MAPP detecteert zwerfafval en iedereen kan helpen via app
De MAPP richt zicht alleen op het detecteren van afval en stuurt foto's door naar een app op je telefoon. Mensen kunnen dan aangeven wat het item is, bijvoorbeeld een sigarettenpeuk, en helpen zo de robot slimmer te maken. Het doel van de robot is mensen meer bewust te maken van afval en hen te activeren.
De robots blijken woensdag vooral een symbolische taak te hebben. Het zijn namelijk prototypes. Het werkelijke detecteren en opruimen gebeurt door honderden mensen die zich vrijwillig het kilometers lange strand op laten sturen, bewapend met een lange grijper en grote afvalzak. Maar TechTics hoopt hiermee een andere doelgroep te interesseren voor het afvalprobleem. Bewustwording is het belangrijkste.

282 stuks afval op 100 meter strand

Naast de robots staat Stichting de Noordzee, die samen met Boskalis de jaarlijkse Beach Cleanup Tour organiseert. 'Op 100 meter strand liggen gemiddeld 282 stuks afval', zegt Ewout van Galen van Stichting Noordzee.
'Op toeristische stranden is de sigarettenfilter het meest gevonden afval'. Die is schadelijk en lastig op te ruimen en bestaat merendeels uit plastic. De filter is klein, giftig en vogels zien ze soms aan voor voedsel. En een sigarettenfilter kan maar liefst acht liter water vervuilen', aldus Van Galen. De opgeraapte sigarettenpeuken worden allemaal geteld en doorgegeven aan de overheid, die daar weer actie op kan ondernemen.

Dweilen met de kraan open

Een mevrouw levert een grote zak met zwerfafval in. Ze is één van de vele mensen die vrijwillig meedoet met de opruimactie. 'Ik heb heel veel blauwe draadjes gevonden. En heel veel algemene plastic dingetjes. Ook blikjes, peuken en veel billendoekjes. Daar zit ook plastic in. Volgens mij zijn ze dat aan het veranderen.'
De vrouw vindt het opruimen heel nuttig maar het voelt ook als dweilen met de kraan open. Ze wordt er boos over. 'Ja ik word daar wel flink chagrijnig van, want plastic is natuurlijk een makkelijk product en het is een makkelijke oplossing, maar het vliegt ook heel makkelijk weg. Ze vindt dat de strandpaviljoens ook wat meer weggewaaid afval mogen terugzoeken, want ze vond veel troep dat van de restaurants afkomt.