Gemeenten slaan alarm om volledige afsluiting A12: 'Ernstige gevolgen voor verkeer'

De A12 Utrecht richting Den Haag
De A12 Utrecht richting Den Haag © ANP
REGIO - Rijkswaterstaat sluit in verband met groot onderhoud aan de A12 de snelweg van 27 september tot 7 oktober vanuit Utrecht richting Den Haag. Omliggende gemeenten vrezen voor sluipverkeer op wegen die daar niet op zijn berekend. De gemeente Krimpenerwaard heeft samen met de gemeenten Alphen aan den Rijn, Woerden, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk haar zorgen kenbaar gemaakt bij Rijkswaterstaat.
Vanaf 27 september gaat de A12 vanaf knooppunt Oudenrijn tot aan Nieuwerbrug negen dagen lang volledig dicht. De afsluiting heeft grote impact op de regio. 'Wij vragen een maximale inzet van Rijkswaterstaat om zo snel mogelijk gerichte maatregelen te nemen en oplossingen voor te dragen', zegt Inge Nieuwenhuizen, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer Midden-Holland, tegen mediapartner RTV Krimpenerwaard. Nieuwenhuizen is tevens wethouder in Bodegraven-Reeuwijk.
De gemeenten zijn bang dat het verkeer binnen de regio vast zal lopen als de gepland afsluiting daadwerkelijk doorgaat. Nieuwenhuizen: 'Het ontbreekt aan een goede verkeersanalyse vooraf. Daardoor is er geen basis voor afstemming tussen gemeenten, wat de doorstroming in zijn geheel belemmert.'

Ook bedrijfsleven heeft te lijden onder complete afsluiting A12

Nieuwenhuizen: 'Het verkeer zoekt vanwege de afsluiting andere wegen op, die niet berekend zijn op grote hoeveelheden extra (vracht)verkeer. Er ontstaan onwenselijke en onveilige verkeerssituaties. Behalve veiligheidsrisico’s levert dit, zonder goede maatregelen aan de voorkant, flinke schade op.'
Daarnaast stipt Nieuwenhuizen de hinder voor het bedrijfsleven aan, dat volgens haar veel te lijden heeft onder een complete afsluiting. 'Er zijn veel bedrijfsterreinen in onze regio, met grote logistieke bedrijven. Dit brengt een aanzienlijk aantal vervoersbewegingen met zicht mee. De schade die ondernemers gaan ervaren door de vertraging en de overlast zal aanzienlijk zijn.'

Volledige analyse voor verantwoorde doorstroming en verkeersveiligheid

De gemeenten zeggen te begrijpen dat het groot onderhoud aan de A12 moet worden uitgevoerd en dat dit overlast met zich meebrengt. 'Maar wij maken ons grote zorgen over de gevolgen op het onderliggend wegennet in de regio. Daarom roepen we gezamenlijk Rijkswaterstaat op zo spoedig mogelijk met oplossingen te komen', aldus Nieuwenhuizen.
De verenigde gemeenten willen alsnog een volledige analyse om tot verantwoorde omleidingsroutes te komen, die afgestemd zijn met de betrokken gemeenten en waarbij doorstroming en verkeersveiligheid gewaarborgd blijven. Ook eventuele schade voor het bedrijfsleven en aan het onderliggende wegennet behoort wat de gemeenten betreft bij een dergelijk onderzoek.

Waarom gaat de A12 volledig dicht?

Rijkswaterstaat stelt op de website dat met een volledige afsluiting van meerdere dagen achter elkaar, zij relatief meer werk kan verzetten. Bovendien zou het duurzamer zijn en kan Rijkswaterstaat de veiligheid voor de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen.
Het asfalt tussen Woerden en Reeuwijk wordt over een lengte van 4,5 km vervangen door geluidsreducerend asfalt. Daarnaast vinden er tussen knooppunt Oudenrijn en Woerden diverse onderhoudswerkzaamheden plaats. Doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer wordt zo veel mogelijk omgeleid. Weggebruikers moeten rekening houden met grootschalige omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot een uur.