Huftergedrag wederom aangepakt op Scheveningen: 'Beleid werpt vruchten af'

Handhavers
Handhavers © Valerie Kuypers
DEN HAAG - Bij een grote gezamenlijke handhavingsactie op Scheveningen zijn vrijdagavond honderden mensen en voertuigen gecontroleerd. Ook zijn er tientallen boetes uitgedeeld voor verschillende vergrijpen. Bij de actie werken de politie Den Haag, de gemeente Den Haag, de douane en het Openbaar Ministerie samen. Er werd vooral gekeken naar huftergedrag in het verkeer omdat Scheveningen daar veel overlast van heeft. Het gaat dan om illegale straatraces en voertuigen die geluidsoverlast veroorzaken.
De verschillende diensten hielden de actie voor de derde keer op rij in de het havengebied en langs de kuststrook. De inzet van diverse diensten en instanties van de afgelopen maanden is duidelijk zichtbaar, waardoor asociaal gedrag afneemt, zo zegt de gemeente in een persbericht. Bewoners en ondernemers zouden hier tijdens de acties complimenten over gegeven hebben.
De politie trad ook op tegen het nuttigen van alcohol en drugsgebruik. Langs de hele kuststrook is het verboden om alcohol en (soft)drugs te gebruiken. Het Team Toezicht Kust van de politie heeft onder andere een persoon aangehouden die verdacht wordt van het dealen van drugs.

Verkeerscontrole in de haven

De gemeente heeft samen met bewoners en ondernemers een actieplan gemaakt om maatregelen te nemen tegen de buitensporige drukte en overlast die veroorzaakt wordt op Scheveningen. Het gaat om maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval. Ondanks het actieplan leek er begin juni van dit jaar nog niet veel verbeterd.
De politie hield ook in de haven een verkeerscontrole samen met het OM, gemeentelijke belastingzaken, handhavers en het gemeentelijk parkeerteam. Samen controleerden zij honderden voertuigen en personen. De politie heeft acht bestuurders een boete gegeven voor het overtreden van verkeersregels zoals te hard rijden en niet de juiste verlichting hebben. Vier bromfietsen waren opgevoerd en kregen hiervoor een boete.

Noise patrol

Ook is de zogenaamde 'noise patrol' tijdens de actie weer succesvol ingezet. Een noise patrol is een apparaat dat het maximale geluidsniveau van een voertuig meet. Zestien voertuigen zijn met de noise patrol gecontroleerd. Negen voertuigen overschreden de toegestane geluidsnormen. De bestuurders van deze auto’s of motoren kregen een boete van ongeveer 450 euro. Vijf van hen mochten niet meer verder rijden totdat hun voertuig is hersteld en goedgekeurd is door de RDW.
Controle noise patrol
Controle noise patrol © Valerie Kuypers
De gemeentelijke handhavingsorganisatie heeft vooral op en rond de boulevard gesurveilleerd tijdens de actie. Daarbij hebben een aantal boetes uitgeschreven voor een veelgehoorde klacht: het fietsen- en scooterrijden op de boulevard. Daarnaast zijn er drie scooterrijders bekeurd omdat zij hun scooter op deelscooter- en invalideplekken geparkeerd hadden. Verder heeft het handhavingsteam bekeuringen geschreven voor wildplassen, fout parkeren en hebben zij één persoon aangehouden die geen identiteitsbewijs kon laten zien.