Coronavirus: Aantal nieuwe gevallen kruipt omhoog, zondag 2499 nieuwe gevallen

REGIO - Het kabinet streeft ernaar om de anderhalvemeterregel op 20 september te laten vervallen. Tot die tijd zijn er geen versoepelingen te verwachten. Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van het weekend van 21 en 22 augustus.
RIVM meldt 2499 nieuwe coronagevallen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 2499 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er nagenoeg evenveel als zaterdag, toen (na correctie) 2453 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
Het weekgemiddelde is opnieuw gestegen. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2429 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week zondag stond dat weekaantal nog op gemiddeld 2304 gevallen per dag.
Het RIVM meldt zondag zes nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want soms duurt het een tijdje voor een sterfgeval is doorgegeven.
Aantal coronapatiënten op ic's blijft ongeveer gelijk
Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 219 ernstig zieke coronapatiënten, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is er een meer dan een dag geleden. Donderdag bereikte het aantal coronapatiënten op de ic's het hoogste punt sinds halverwege juni. Sindsdien is het aantal niet veel gedaald.
Donderdag lagen er 220 coronapatiënten op de intensive cares, het hoogste aantal sinds 17 juni. Vrijdag daalde het aantal met vijf, maar zaterdag nam het weer toe. Het aantal nieuwe opnames nam afgelopen dagen wel af: vrijdag werden 21 nieuwe ernstig zieke coronapatiënten op de ic's opgenomen, zaterdag 14 en zondag meldt het LCPS 10 nieuwe ic-opnames.
Op de verpleegafdelingen houden momenteel 441 coronapatiënten een bed bezet, twee meer dan een dag eerder. De klinieken namen 59 nieuwe patiënten op met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Strengere controles voor coronatesters
Coronatestbedrijven kunnen strengere controles verwachten, nadat een Rotterdams bedrijf de fout is ingegaan door gesubsidieerde en commerciële testen niet goed te scheiden. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Voor testers die herhaaldelijk de regels overtreden, dreigen financiële kortingen of verlies van de overheidsopdracht.
De controles zullen worden uitgevoerd door Stichting Open Nederland (SON). De inspecties bestaan onder meer uit bezoeken aan de testlocaties van 'enkele aanbieders', laat een woordvoerder van SON weten na vragen van Het Financieele Dagblad. Testbedrijven die hun zaken niet op orde hebben, krijgen volgens de zegsman de kans de situatie te verbeteren of te stoppen met het uitvoeren van vakantietesten. Aanhoudend de fout in gaan kan 'contractuele consequenties' hebben.
Studeren in coronatijd: vaccineren en testen op de campus
Nu het studiejaar weer van start gaat, verrijzen overal in het land vaccinatie- en testlocaties bij de onderwijsinstellingen. Studenten van universiteiten, hogescholen en roc's kunnen op veel plekken zonder afspraak naar binnen lopen.
Bij de universiteit van Wageningen wordt een testlocatie opgebouwd, die zeven dagen per week open is. Ook bij de introductieweken en kennismakingsweken van Leiden, Rotterdam, Enschede en Den Haag kunnen studenten zich op speciale locaties laten testen op een eventuele besmetting.
Verder richten de GGD'en zich op voorlichting aan studenten. Daarbij kijken ze ook naar internationale studenten. Er zijn informatie-activiteiten in onder meer Utrecht, Enschede, Wageningen, Arnhem, Rotterdam, Eindhoven, Delft, Amsterdam en Maastricht. Daarnaast geven sommige GGD'en advies aan studieverenigingen en studenten over 'mogelijke ontgroeningen en sociale interacties' in tijden van corona.
Aantal nieuwe coronagevallen kruipt omhoog
Het aantal nieuwe coronagevallen begint langzaam weer op te lopen. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer mensen positief getest dan in de week ervoor. Bijna een jaar geleden vormde deze periode, het einde van augustus en het begin van september 2020, de aanloop naar de tweede coronagolf.
In de afgelopen zeven dagen zijn 16.806 mensen positief getest op het coronavirus. In de week ervoor waren 16.181 besmettingen aan het licht gekomen. Dat is een toename van bijna 4 procent. Het is naar verhouding de grootste stijging in een week tijd sinds 21 juli, toen de vierde golf piekte.
70.000 mensen in de bres voor evenementen
In het hele land hebben zaterdag zo'n 70.000 mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen die gelden voor de evenementensector. In veel grote steden kwamen grote groepen mensen bij elkaar om hun onvrede te uiten. Ook Haagse ondernemers deden mee, maar moesten daarvoor uitwijken naar Rotterdam. In Den Haag werd niet gedemonstreerd.
Omroep West volgde Haagse ondernemers bij de demonstratie in Rotterdam
'Er wordt met twee maten gemeten', evenementenbranche demonstreert tegen coronabeleid
Drie aanhoudingen bij protest Haagse binnenstad
Op en rondom het Binnenhof in Den Haag zijn zaterdag drie mensen aangehouden nadat er ongeregeldheden uitbraken bij een onaangekondigde protestactie tegen de coronamaatregelen. Ook is er iemand gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe die persoon gewond is geraakt en hoe ernstig, kan de politie niet zeggen.
Volgens de politie heerste er een grimmige sfeer bij de demonstratie.

2467 nieuwe coronagevallen, weekgemiddelde gestegen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 2467 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn ruim 200 nieuwe gevallen meer dan vrijdag. Het zevendaags gemiddelde is opnieuw hoger dan een week geleden.
Afgelopen zeven dagen dagen werden gemiddeld 2401 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week zaterdag stond dat weekaantal nog op gemiddeld 2312 gevallen per dag. Dat wil zeggen dat het aantal nieuwe coronagevallen ook over een langere periode gemeten niet daalt.
Het RIVM maakt zaterdag melding van acht nieuwe sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want het duurt soms een tijdje voor een coronagerelateerd sterfgeval is geregistreerd.
GGD Hollands Midden viert miljoenste vaccinatie
De GGD Hollands Midden heeft zaterdag haar miljoenste coronavaccinatie gezet. Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding bij GGD Hollands Midden, en wethouder Han de Jager (CDA) van de gemeente Alphen aan den Rijn waren bij het moment aanwezig, meldt mediapartner Studio Alphen.
In heel Nederland zijn er inmiddels 22 miljoen vaccinaties gezet. Daar hebben niet alleen de GGD's aan bijgedragen maar ook de ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsen.
Op dit moment heeft 69 procent van de inwoners uit Hollands Midden van 12 jaar en ouder een eerste vaccinatieprik ontvangen van de GGD. Het percentage inwoners dat ook al een tweede prik bij de GGD heeft ontvangen is 60,8 procent.
Haags UIT-festival gaat dit jaar 'gewoon' door
Het UIT-festival in Den Haag gaat dit jaar, ondanks de coronamaatregelen, gewoon door. Dat meldt de organisatie. De traditionele aftrap van het cultuurseizoen is dit jaar van vrijdag 3 tot zondag 5 september.
Drie dagen lang is er op dertig locaties in Den Haag veel aandacht voor kunst en cultuur. Centrale locatie is de Lange Voorhout.
Festivalorganisatoren demonstreren tegen coronamaatregelen
Ongeveer 2000 festivalorganisatoren, artiesten, en evenementenlocaties en -bouwers demonstreren zaterdag tegen de coronamaatregelen. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen vinden protesten plaats.
Tijdens de coronapersconferentie op 13 augustus maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht moeten blijven. Festivals gaan sowieso tot 20 september niet door. Kort na de persconferentie werd de demonstratie door de evenementenbranche aangekondigd.
In Den Haag zijn geen demonstraties aangekondigd. Enkele Haagenaars die in de branche werken laten hun stem vandaag horen bij het protest in Rotterdam.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.