ADO krijgt drie punten aftrek en gaat in beroep

Vicente Besuijen trekt zijn shirt over het hoofd
Vicente Besuijen trekt zijn shirt over het hoofd © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag raakt drie wedstrijdpunten kwijt, omdat de club nog altijd geen sluitende begroting heeft ingediend. De KNVB wilde die in de eerste helft van augustus op orde zien, maar dat is niet gelukt. Door de straf raakt ADO de koppositie weer kwijt. De ADO-directie heeft tegen deze straf meteen beroep aangetekend.
De straf is het gevolg van de grote financiële problemen waarmee ADO al vele maanden worstelt. Onder meer ligt er een schuldenlast van enkele miljoenen euro's, afkomstig van de vorderingen van ongeveer honderdvijftig schuldeisers.
De bedoeling is dat de zaken worden gladgestreken met de opbrengst van de verkoop van de club. ADO is nu in handen van United Vansen Sports (UVS), maar deze Chinese eigenaar wil zijn aandelen zo snel mogelijk van de hand doen.

Nog niet gelukt

Hoewel er vanaf het begin van het jaar met overnamepartijen is onderhandeld en de gesprekken ook nu nog gaande zijn, is het vooralsnog niet gelukt om er met een kandidaat uit te komen. De opbrengst is cruciaal om de problemen te kunnen oplossen.
De begroting had al op 15 juni moeten worden ingediend. De ADO-directie leverde toen wel financiële stukken in, maar gaf hierbij aan dat er sprake was 'van een substantiële liquiditeitsbehoefte'. Dit betekent dat er sprake was van een groot financieel tekort. 'Dit zal aangevuld moeten worden door de partij die de aandelen van NV ADO Den Haag zal verkrijgen', verklaarde de directie.
Deze zei toen ook, dat ze acht weken de tijd had om de zaken alsnog in orde te maken. Deze termijn verliep afgelopen weekend. Afgelopen woensdag zei ADO-woordvoerder Ronald Florisson nog dat er 'uiteraard nauw overleg is met de KNVB'. Over de inhoud kon hij niets zeggen, omdat de gesprekken 'altijd van twee kanten vertrouwelijk zijn'.

Derde divisie

Dat overleg heeft de voetbalbond er in elk geval niet van weerhouden om krachtig op te treden. Als ADO de kwestie niet oplost en dus in gebreke blijft, dreigen zelfs nog ernstiger scenario's. In het ergste geval verliest ADO haar licentie. De club kan wel blijven voetballen, maar valt dan terug naar de derde divisie.
Of het zover komt, valt natuurlijk niet te zeggen. ADO zelf stelt dat er vooralsnog niets aan de hand is. 'Tot het moment van een uitspraak van de beroepscommissie is de drie punten aftrek geen feit en blijft ADO Den Haag koploper in de Keuken Kampioen Divisie', schrijft de club vandaag in een verklaring.
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier.