Alphenaar (48) bedreigt Kamerleden onder invloed van drank en speed: tien maanden cel

Het Binnenhof en het Plein werden ontruimd
Het Binnenhof en het Plein werden ontruimd © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een 48-jarige man uit Alphen aan den Rijn is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van driehonderd dagen, waarvan 169 voorwaardelijk, voor dreigtelefoontjes aan de Tweede Kamer. Hij dreigde onder meer 'bommen te gooien' en 'Kamerleden te lynchen' vanwege de coronamaatregelen. Het Binnenhof werd vanwege deze telefoontjes eind maart enige tijd ontruimd.
De Alphenaar belde op 25 maart meerdere keren naar de meldkamer van de Tweede Kamer en ook naar alarmnummer 112. Hij zei onder meer dat de 'pistolen klaarliggen' en dat vrouwen en kinderen van Kamerleden niet veilig waren. Verder dreigde hij premier Mark Rutte neer te schieten.
Bij de rechtbank bekende de Alphenaar twee weken geleden de dreigtelefoontjes gepleegd te hebben, hoewel hij er zich niet veel van herinnerde. Hij had die dag veel bier gedronken en speed gebruikt, vertelde hij. 'Ik heb gekke dingen gedaan, maar ik heb niets tegen mijnheer Rutte en de Tweede Kamer.'

Supermarkt

De rechtbank vindt dat de man flink in de fout is gegaan. 'In een democratisch rechtsstaat moeten volksvertegenwoordigers hun werk onbelemmerd kunnen doen. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij dit heeft weten te frustreren.' De rechtbank acht bewezen dat de Alphenaar zich schuldig heeft gemaakt aan dreigen met een terroristisch misdrijf. Hij heeft daarnaast ook een supermarktmedewerker bedreigd in Alphen aan den Rijn, omdat hij geen drank meer kon kopen.
De rechtbank oordeelt wel dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege een verstandelijke beperking en een stoornis. Hij moet zich laten behandelen en mag zich voorlopig niet bij de Tweede Kamer laten zien.

Taakstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen de Alphenaar een celstraf van driehonderd dagen geëist, waarvan honderdvijftig dagen voorwaardelijk. Daarnaast eiste het OM ook een taakstraf van honderd uur, maar die heeft de rechtbank niet opgelegd.
Het was niet de enige keer dit jaar dat het Binnenhof moest worden ontruimd door een dreigende situatie. Op 9 juli gooide een man vloeistof over zichzelf heen, waarna de Tweede Kamer en de omliggende gebouwen werden ontruimd.