Hoe nu verder met het Goudse stadhuis? Inwoners staan niet te dringen om mee te denken

GOUDA - 'Te huur: monumentaal middeleeuws stadhuis. Maar lees wel de kleine lettertjes'. Zo'n bordje zou er zo maar kunnen hangen op het stadhuis op de Markt in Gouda. De gemeente zoekt een eigentijdse en vooral maatschappelijke invulling voor het leegstaande monument. Gouwenaars mogen daarover meepraten, want 'het historisch stadhuis is van iedereen', aldus de politiek. Maar het liep de eerste informatieavond niet echt storm.

De gemeenteraad had in juni nadrukkelijk gevraagd om inbreng van de bewoners. Slechts een handjevol Gouwenaars liet echter van zich horen. Wellicht vanwege de vakantieperiode en de korte termijn waarop de inloopavonden bekend zijn gemaakt.
De gemeente heeft ondertussen wel haast: wethouder Thierry van Vugt (D66) wil dat er eind dit jaar een plan ligt, vóórdat Gouda groots gaat vieren dat het 750 jaar geleden stadsrechten verkreeg van Graaf Floris V van Holland. Bovendien mist Gouda huurinkomsten zolang het monumentale pand leeg staat.
In april van dit jaar verliet toenmalig huurder Teka het oude stadhuis voordat het contract afliep. De evenementen- en congresorganisator zou tot 2023 blijven, maar kon de jaarlijkse kosten van bijna een kwart miljoen euro niet meer ophoesten. De stookkosten van alleen al de trouwzaal bedragen 2500 euro per maand. En de verwarming simpelweg uitzetten is geen optie: dat overleven de kwetsbare wandtapijten niet.
De problemen werden voor een deel veroorzaakt door de corona-pandemie. Daardoor konden er geen evenementen en trouwerijen meer worden gehouden. Verder leek de Gouwenaar zich af te keren van het pand. De animo van de organisatoren van concerten, lezingen en exposities om het gebouw te huren, was veel minder dan gedacht.
Kans en zorg tegelijk
Nu de gemeente de toekomst van het pand weer zelf in handen heeft, moet het méér van de Goudse burger worden. Trouwen, huren of gewoon bezoeken moet mogelijk blijven en laagdrempelig worden. Om dat ook financieel mogelijk te maken, is enige vorm van horeca waarschijnlijk onontkoombaar, zei de wethouder al eerder. Die horeca is overigens bij een rijksmonument als het stadhuis aan strenge voorwaarden gebonden.
Maar dat zijn niet de enige wensen van de gemeente. Van Vugt wil verder nauwere samenwerking met de nabijgelegen Sint Janskerk en het eveneens in een monument gevestigde Museum Gouda.
Andere goede plannen blijven tot 30 augustus welkom.
