Verdachten van internationale drugssmokkel vanuit Groene Hart alsnog op vrije voeten

Cocaïne
Cocaïne © ANP
REGIO - Twee Poolse mannen die zich volgens het Openbaar Ministerie bezighielden met internationale drugshandel vanuit het Groene Hart, komen op vrije voeten. De rechtbank besloot woensdag het voorarrest van de 28- en 35-jarige mannen te schorsen, tegen de zin van justitie.
De mannen zouden deel hebben uitgemaakt van een organisatie die vanuit het Groene Hart enkele duizenden kilo's drugs zou hebben gesmokkeld naar onder meer Frankrijk, Engeland, Spanje en Noorwegen. Ze vulden de banden van busjes met drugs, reden die naar parkeerplaatsen langs de snelweg en plaatsten de drugs onder vrachtwagens.
De bende werd op 23 juni 2020 opgerold. Er werden tien Polen aangehouden tijdens doorzoekingen in panden in Bodegraven, Woerden, Waddinxveen, Alphen aan den Rijn en Bergambacht. Ook vond de politie vuurwapens, een kwart miljoen euro cash, tientallen kilo's harddrugs en honderden kilo's softdrugs.

Geen enkelband mogelijk

In mei besloot de rechtbank al enkele verdachten uit voorarrest vrij te laten, tegen de zin van het Openbaar Ministerie. Twee Poolse mannen zouden wel enkelbanden moeten gaan dragen, maar volgens de reclassering ging dat niet. Dat had ermee te maken dat de mannen onvoldoende Nederlands of Engels spraken, zodat er met hen geen afspraken te maken waren. Zij bleven daarom vastzitten.
De advocaten van beide mannen vroegen de rechtbank woensdag om alsnog hun voorarrest te schorsen. De officier van justitie wilde er niets van weten. Hun vrijlating zou slecht zijn voor de al belabberde reputatie van Nederland als doorvoerhaven van drugs. 'We moeten voorkomen dat we nog slechter op de kaart komen te staan. Het zijn geen kleine feiten waarvoor de verdachten moeten voorkomen.'

'Alleen maar ellende'

De internationale drugshandel brengt alleen maar ellende, zei de officier van justitie, die verwees naar de recente vergisontvoering, naar vergismoorden, en de liquidaties van mensen die kroongetuigen bijstaan, zoals Peter R. de Vries.
De rechtbank hield echter vast aan het eerdere besluit dat de verdachten vrijgelaten moeten worden in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het dragen van een enkelband door beide mannen was niet langer nodig, oordeelde de rechtbank. Binnen enkele maanden wordt de zaak voortgezet.