Herbeleef de jaren tachtig bij Radio West: stem hier op jouw favoriete 80's-hit

Optreden van BZN in 1986 vanwege het 20-jarig bestaan van de band
Optreden van BZN in 1986 vanwege het 20-jarig bestaan van de band © ANP
DEN HAAG - Beenwarmers, ontplofte kapsels, strakke broeken, brede schoudervullingen en zweetbandjes in fluorescerende kleuren. De presentatoren van Radio West struinen kringloopwinkels af in de voorbereiding naar Amazing 80's. Vanaf zaterdag 28 augustus laat het radiostation de jaren tachtig herleven. Muziek en herinneringen, daar draait het zeven dagen lang om.
'Er gebeurt zoveel in dat decennium: koningin Beatrix wordt gekroond in 1980, we hebben de anti-kernwapenbetoging in Den Haag in 1983, de winst van het EK in 1988 en de val van de Berlijnse Muur het jaar erna. En dat zijn alleen nog maar een paar grote gebeurtenissen. Iedereen heeft er wel een eigen verhaal bij of muziek die je daaraan koppelt. Dat willen we graag horen in die week', vertelt Patrick van Houten.
De presentator van Aan de Bak wil uit zijn archiefbak die week extra veel herkenbare humor opdiepen. 'Denk aan Van Kooten & de Bie, André van Duin en Spaan & Vermeegen. In mijn herinnering heel grappig. Ik ben benieuwd of ik er nog om kan lachen. Vanaf 1984 begon ik de hitparades bij te houden en was ik niet bij de radio weg te slaan, dus voor mij is Amazing 80's echt een feestje!'

Luxe pakket voor thuis

En als luisteraar kun je letterlijk je eigen feestje vieren. Dag en nacht komt er alleen maar muziek uit de jaren tachtig voorbij: van Harry Klorkestein tot Bananarama, van BZN tot Toto en van Rick Astley tot Gerard Joling. Maar natuurlijk zijn ook de prijzen aangepast: klassiekers uit de muziek-, film- en tv-geschiedenis vliegen laag over. Je maakt kans op het naslagwerk Het Jaren 80 Boek van P. Brood en René Kok en op de dvd Live from the Twilight Zone, het legendarische concert van de Golden Earring in de Leidse Groenoordhallen in 1984.
Presentator Bas Muijs onthult dat de hoofdprijs in het spel de Westweter een luxe pakket is om thuis je eigen eighties-party te organiseren: 'Daar stoppen we alles in, wat je nodig hebt: foute versiering, een originele Rubiks Kubus, dvd's van jaren tachtig-klassiekers als Dirty Dancing, de glamoursoap Dynasty, de actiereeks Knight Rider en een splinternieuwe dvd-speler. We dachten eerst een videorecorder weg te geven, maar die beeldkwaliteit willen we niemand meer aandoen.'

Luisteraars stellen lijst samen

Het sluitstuk van de themaweek is de Amazing 80's Top 80 op vrijdag 3 september tussen 11.00 en 19.00 uur. Luisteraars stellen deze ultieme jaren tachtiglijst samen. Ronald van der Geer is één van de presentatoren: 'Ik verwacht natuurlijk wel een paar noteringen van de Golden Earring die het geweldig deden met When the lady smiles en Twilight zone in de eerste helft van het decennium, maar Queen, Doe Maar en Michael Jackson zullen vast ook niet ontbreken.'
'Het aardige van de keuzelijst is dat er meer dan duizend nummers op staan, ook wat vergeten liedjes. Dus er kunnen zomaar leuke verrassingen voorbijkomen.' Onder alle stemmers wordt een DAB+ Radio verloot, daar kan een ouwe transistorradio uit de jaren tachtig niet tegenop.

Stemmen kan hier

Stemmen kan hieronder tot en met donderdag 2 september 19.00 uur. Je kan een nummer makkelijk opzoeken via de zoekbalk in het onderstaande stemformulier. Je moet minstens drie nummers selecteren, voordat je het formulier kan opsturen.
Wil je het formulier invullen vanaf je mobiel? Klik dan hier.