Richard de Mos stapt van Code Oranje over naar nieuwe partij Wybren van Haga

Richard de Mos als lijsttrekker voor Code Oranje
Richard de Mos als lijsttrekker voor Code Oranje © ANP
DEN HAAG - Richard de Mos is vertrokken bij Code Oranje, de landelijke partij waarvan hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart lijsttrekker was. De Haagse politicus is nu voorlichter van de nieuwe landelijke partij van Wybren van Haga, Belang van Nederland (BV NL). De Mos gaat deze functie combineren met het raadslidmaatschap in Den Haag, laat hij weten.
Eind september vorig jaar werd bekend dat De Mos lijsttrekker zou worden van de relatief nieuwe landelijke beweging Code Oranje. Hoewel de ambities groot waren, haalde de partij bij de verkiezingen van afgelopen maart geen zetel in de Tweede Kamer.
Volgens De Mos is daarmee zijn avontuur binnen de partij voorbij. 'Mijn taak als lijsttrekker zit erop: niet met het beoogde resultaat. Het was een fantastisch avontuur. We hebben keihard gewerkt om in de Kamer te komen en ruim 40.000 stemmen gehaald, dat is toch een volle Kuip. Maar de komende jaren speelt Code Oranje landelijk geen rol.'

Persvoorlichter naast raadslid

Vandaar dat hij nu naast zijn functie als raadslid in Den Haag een nieuwe baan heeft gevonden: persvoorlichter van Belang van Nederland (BV NL). Dat is een nieuwe partij, opgericht door Kamerlid Wybren van Haga. Die zat eerder voor de VVD in het parlement, maar werd uit de fractie gezet.
Vervolgens sloot hij zich aan bij Forum voor Democratie. Daar vertrok hij in mei van dit jaar vanwege 'een verschil van inzicht over de manier waarop politiek bedreven wordt'. Sindsdien bouwt hij aan een eigen partij.

Van Haga deed beroep op 'vakmanschap'

De Mos zegt dat hij Van Haga al jaren kent en dat die een beroep op diens 'vakmanschap inzake persvoorlichting' deed. Het raadslid is zelf in het verleden ook actief geweest voor een andere partij: hij zat aanvankelijk voor de PVV in de Tweede Kamer en de gemeenteraad.
In 2014 deed hij voor het eerst met zijn eigen partij, Groep de Mos, mee aan de raadsverkiezingen. En na het grote stembussucces in 2018 werd hij wethouder. Maar nadat het Openbaar Ministerie bekend maakte dat hij wordt verdacht van corruptie, moest hij opstappen. Zelf ontkent hij die aantijgingen en de rechtszaak hierover moet nog komen.

Ambities voor Den Haag groot

Neemt niet weg dat zijn ambities in Den Haag ook flink zijn. Hij wil met Hart voor Den Haag bij de raadsverkiezingen van maart volgend jaar weer de grootste ('het liefst nog groter') worden daarna en weer het college van burgemeester en wethouders in. 'Hoe groter wij worden, hoe groter de kans op verandering in de stad in plaats van een 'op de winkel passen-bestuur' en een VVD dat in de klem zit tussen D66 en GroenLinks', stelt hij.
Volgens hem hoeft het ook geen probleem te zijn dat lokale politici ook tegelijk voor een landelijke partij actief zijn. 'Bij Hart voor Den Haag gaat het écht om 070. Er zitten mensen die landelijk divers stemmen, maar lokaal één groengele missie hebben: onze stad veiliger en leefbaarder maken, beter bereikbaar, met meer betaalbare woningen en het durven benoemen van de ongebreidelde bevolkingsgroei, waardoor het in de wijken piept en kraakt. Zat te doen dus.'