Grote hack bij ROC Mondriaan: systemen plat en bestanden niet te openen

ROC Mondriaan in Den Haag
ROC Mondriaan in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - ROC Mondriaan is gehackt. Medewerkers en studenten hebben geen toegang meer tot bestanden en applicaties van de opleiding. De gevolgen zijn nog onduidelijk: 'Het liefste zouden we nu meer vertellen, maar de komende uren en dagen moet eerst het onderzoek opheldering geven. We zetten alles op alles zodat het onderwijs vanaf volgende week kan starten', zegt bestuurslid Harry de Bruijn.
De hack werd maandag ontdekt toen medewerkers niet konden inloggen op de verschillende locaties van ROC Mondriaan. De opleiding heeft aangifte gedaan van de digitale inbraak. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is ingelicht. Specialisten onderzoeken op dit moment wat er precies is gebeurd, welke schade de hackers hebben aangericht en hoe de systemen 'snel en verantwoord' weer toegankelijk gemaakt kunnen worden.
De hack zou dit weekend zijn uitgevoerd. Medewerkers die voorbereidingen willen treffen voor het nieuwe studiejaar staan, volgens een bron die anoniem wil blijven, 'werkloos op de veertien vestigingen' omdat niemand in de systemen kan. Ook studenten kunnen niet meer inloggen bij de opleiding. Zij worden via de website van de school op de hoogte gehouden, laat ROC Mondriaan weten.

Mogelijk aangepaste lessen bij start schooljaar

Omdat nog veel onduidelijk is over de schade die is aangericht bij de digitale inbraak, is het volgens de woordvoerder ook nog niet duidelijk of alle systemen weer werken als het onderwijs volgende week weer van start gaat. 'Wij hebben onze medewerkers gevraagd zich voor te bereiden op onderwijs met minder digitale middelen dan ze gewend zijn', aldus de zegsvrouw.
ROC Mondriaan is een grote opleider voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Haaglanden. Mondriaan biedt circa 240 mbo-opleidingen aan op 27 scholen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. Bij de opleidingen studeren zo'n 20.000 mbo-studenten, zo'n 5000 cursisten en werken zo'n 2100 medewerkers.