Leerling ROC Mondriaan baalt van hack: 'Ik had maandag examen, dat ging niet door'

ROC Mondriaan in Den Haag
ROC Mondriaan in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Leerlingen van de zomerschool van het ROC Mondriaan die maandag examen moesten doen, werden verrast dat het examen niet doorging. 'Veel leerlingen waren teleurgesteld', zegt een medewerker van de school. Maandag werd bekend dat het ROC Mondriaan, dat op mbo-niveau 240 beroepsopleidingen biedt, is gehackt. Daardoor kunnen docenten, medewerkers en leerlingen niet meer in de schoolsystemen inloggen.
Een leerlinge van de opleiding Beveiliging had ze zich goed had voorbereid op het examen van maandag. Ze baalt er flink van dat het wordt uitgesteld. 'Het wordt nu in september pas afgenomen', zegt de studente. 'Ik moet straks examen doen in Amersfoort, helemaal aan de andere kant van het land. Het kan niet meer in Den Haag.' Volgens een woordvoerder van ROC Mondriaan moet het examen nu worden gemaakt bij het bedrijf ter plaatse, terwijl er normaal gesproken online kan worden ingelogd.

Ouderwets les met pen en papier

Niet alleen voor de leerlingen is de hack lastig, ook voor docenten zorgt de digitale inbraak voor problemen. Het ROC Mondriaan heeft dit jaar voor het eerst een zomerschool voor leerlingen die openstaande vakken willen inhalen. Zij kunnen op die manier voor 1 oktober nog een diploma halen, vertelt een medewerker van de school. De studenten krijgen nu op de andere manier les, zonder powerpoint-presentaties, of digitale ondersteuning. 'Het gaat nu op de ouderwetse manier, met pen en papier. Gelukkig had ik al proeftoetsen uitgeprint, zodat ze die vandaag konden oefenen,' zegt de ROC Mondriaan-medewerker.
De leerlingen hebben nog geen lesrooster voor de komende periode gekregen. Dat staat ook in de digitale leeromgeving die ook is gehackt. Dus ze hebben nog geen idee hoe volgende schoolweken eruit zien. Op de school kunnen docenten en leerlingen niet inloggen in hun werkmail. 'Maar door de lockdown-periode hebben de meesten hun schoolmail aan hun persoonlijke mail gekoppeld, waardoor ze toch nog in hun werkmail kunnen. Dat is dan weer een voordeel geweest van corona,' lacht de medewerker.

Zorgen om persoonlijke gegevens

Een leerling die nog met vakantie is en niet veel last ondervindt van de digitale inbraak op haar school, zegt zich wel zorgen te maken over wat de hackers met haar gegevens kunnen doen. 'Ik ben niet bang dat mijn schoolresultaten of rapporten kwijt raken, die heb ik ook nog op papier. Maar ik weet niet wat er met mijn persoonlijke gegevens gaat gebeuren door deze hack.'
Er loopt een grondig onderzoek naar de hack, die vermoedelijk afgelopen weekend plaatsvond. Het ROC Mondriaan probeert in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de hack en hoe de gevolgen zo goed mogelijk kunnen worden aangepakt.