Pretoogjes en culinaire gerechtjes, chef-kok Yuri Verbeek is een smakelijke wervelwind op het podium
Pretoogjes en culinaire gerechtjes, een smakelijke wervelwind op het podium
DELFT - In zijn proefkeuken aan de Delftse Buitenwatersloot is chef-kok Yuri Verbeek aan het experimenteren met mogelijke hapjes voor zijn optreden eind september in theater De Veste. Zijn ogen twinkelen enthousiast terwijl hij vertelt over de ideeën die hij heeft voor zijn show in het Delftse theater. Want één ding staat voor Yuri als een paal boven water, dit moet zijn mooiste show ooit worden.
Komend seizoen is er niet alleen veel te zien in de theaters in de regio. Er kan ook geproefd worden. Steeds meer 'smaakmakers’ gaan in het theater over hun passie vertellen. Zo staan Westlands Meester Patissier Hidde de Brabander, Heel Holland bakt-jurylid Robèrt van Beckhoven en culinair journalist Joël Broekaert in onze regio op de planken. Ook chef-kok Yuri Verbeek is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de show die hij in september in Delft geeft. De Delftse kok is bekend vanwege zijn creatieve culinaire gerechtjes.

'Ik ben zo gefocust op 29 september. Ik zit 's nachts allemaal dingen uit te schrijven. Dit wordt mijn ultieme show. Ik ga niet meer heel de regio door. Ik doe het maar een keertje. Dan denk ik: Oh ja, Petje op petje af, gaan we ook doen. Ik stel culinaire vragen aan de mensen en dan mogen ze een rood of groen kaartje laten zien. Die hebben ze dan onder hun stoel. Dat is toch lachen!'
Theater is een feestje
Wat doet een kok in het theater?'Dat vraag ik me soms ook af. Ik heb hele theatertours gedaan. Op de een of andere manier is theater gewoon een feestje. In het theater kan gewoon alles, dan vervallen ineens alle normen en waarden. Je kan bij wijze van spreken mensen uitschelden en dat vinden ze zelfs leuk. Als ik dat doe tijdens het cateren van een feest van een of ander betuttelende hotemetoot', hij lacht, 'dat gaat niet.'

Yuri zet een pan op het vuur. 'Ik zie het ook niet als theater, maar meer als een soort groot verjaardagsfeest. Het leukste vind ik als ik iets bij de gasten heb gedaan. Dat ze denken: Wow: Dit is niet normaal. Ik ga maar voor één ding en dat de mensen een onvergetelijke avond hebben.'
Coquilles in vanilleolie
De olie sist vrolijk in de pan. 'Ik ga een van mijn favoriete gerechten voor je maken. Coquilles in vanilleolie.' Als chef-kok van De Kokkerie, een cateringbedrijf dat soms voor zeer exclusieve groepen kookt, draait hij zijn hand er niet voor om, om voor een theater vol mensen hapjes te creëren. En dat is precies wat hij ook op de 29ste doet, met dien verstande dat theater De Veste waarschuwt 'dat de hapjes niet maaltijdvervangend zijn.'
Een opsomming van enkele van de tienduizenden gerechten die Yuri de afgelopen jaren zijn gasten heeft voorgezet: Een zomerse lolly van gedroogde aardbeien en Spaanse peper, een gouden ei gevuld met gado gado en gegarneerd met een gekookt kwartelei, een Zeeuwse oester met eetbare oesterparel en beurre noisette of Delftsblauwe macarons.
Terwijl de coquilles rustig garen, vertelt Yuri over zijn inspiratiebronnen en zijn liefde voor Delft. Hij kookt graag met lokale producten en in verschillende van zijn gerechten zie je Delfts Blauw terug. 'Ik ben geen overdreven Delftpromotor, maar ik vind het wel belangrijk dat je laat merken waar je vandaan komt.' In zijn keuken hangt een groot schilderij van Prince. 'Die man was een genie', verklaart Yuri. 'Ik luister bijna elke dag wel naar een concert van hem.'
Verband muziekinstrumenten en eten
Tussen muziekinstrumenten en eten is ook een verband, legt hij uit. 'Denk bijvoorbeeld aan pauken en dan noem ik twee gerechten, welke hoort erbij? Je hebt de keuze uit: zacht gegaard vlees in rodewijnsaus of een visgerecht met wittewijnsaus.' De keuze is snel gemaakt: vlees in rodewijnsaus. 'Zie je wel', zegt Yuri enthousiast, 'dat doet 99 procent van de mensen die ik deze keus voorleg.'

Of de muziek van Prince, Delfts blauw of het verband tussen muziekinstrumenten en gerechten ook in zijn show terugkomen. Yuri weet het niet. 'Mijn hoofd loopt vol. Het klinkt misschien raar, ik weet ook nooit wat ik tijdens een show ga doen. Ik laat me vaak op het laatste moment inspireren', legt hij uit. 'Waar ik ook vannacht aan dacht, in het theater babbelt zo'n cabaretier maar door. Bij mij kan je ook een kaartje pakken, dan stop ik even met de show. En dan zeg ik: Oké, is het genoeg gepraat? Dan mogen ze weer rood of groen doen. Als zestig procent rood is, dan stop ik even, dan nemen we pauze.'
Alles moet vers zijn
En zelfs de keuze voor welke gerechtjes en hapjes de bezoekers de 29ste te proeven krijgen, kan tot laat worden gewijzigd. Pas een dag voor de show gaat Yuri met zijn team van acht koks de voorbereidingen treffen voor de hapjes. 'Want alles moet vers zijn. Met mijn team neem ik de eerste dag alles door en dan laat ik ze zien hoe ze het eten moeten bereiden.'

De dag zelf is Yuri alleen bezig met zijn optreden. De kok die de afgelopen maanden als een wervelwind met de show bezig is geweest, is dan heel gefocust. 'Weet je wat ik altijd doe backstage voor een optreden? Dan loop ik alleen maar rondjes. Vijftien minuten lang, dan zit ik alleen maar in mijn hoofd en dan ben ik alleen maar aan het voorbereiden voor de show.'
Delfts blauwmotief
De coquilles zijn gaar en Yuri dresseert het gerecht op een bordje met een Delfts blauwmotief met vanilleolie. 'Weet je wat belangrijk is? Kijk, dit is vanillemerg, dat is essentieel. Alles moet culinair kloppen.' En de zeevruchten smaakten heerlijk.