92-jarige columnist ziet 'zijn' Delftse Post verdwijnen: 'Ik vind het verschrikkelijk'

Henk van de Beek baalt van stoppen Delftse Post
Henk van de Beek baalt van stoppen Delftse Post
DELFT - De Delftse Post houdt op te bestaan. Na 133 jaar verliest Delft daarmee een van de kranten die het langst in de stad bestond. De Delftse Post brengt woensdag zijn laatste editie uit, omdat DPG Media al zijn huis-aan-huisbladen van de hand doet. Al jaren lopen de advertentie inkomsten achteruit, waardoor het mediabedrijf het noodzakelijk vond om de krant stop te zetten. Schrijver Henk van de Beek, bekend van de rubriek 'Terug in de Tijd', baalt van het verlies van ‘zijn kind’, hij schreef ruim 14 jaar vrijwillig voor de krant.
Henk van de Beek was jarenlang een begrip voor de Delftse Post, zijn rubriek trok lezers en had volgens eindredacteur Annemarie De Vries een grote achterban. 'Nog steeds krijgen we fanmail uit heel de wereld. Zijn rubriek wordt heel vaak gelezen', vertelt zij aan Mediapartner Omroep Delft. Met het stoppen van de Delftse Post stopt nu dus ook zijn rubriek.
Van De Beek begon in 2007 met zijn rubriek, Terug in de Tijd. Hij heeft dus ruim veertien jaar trouwe en vrijwillige dienst verleend aan de huis-aan-huiskrant. 'Ik vind het verschrikkelijk. Echt waar. Ik had het aan zien komen op het moment dat de Delftse Post werd overgenomen', legt de 92-jarige schrijver uit. De krant ging de afgelopen jaren namelijk verschillende keren van de hand, met DPG Media als eindstation.

'Het lijkt wel een kind van je'

'Mensen zeggen wel eens tegen mij: 'het lijkt wel een kind van je', maar zo voelde het ook echt', legt Van de Beek uit. 'Ik heb er ook nooit wat aan willen verdienen. Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik gewoon alles wil kunnen schrijven. Ik wilde gewoon zelf doen waar ik zin in heb. Al die tijd is dat zo gegaan', gaat Van de Beek verder.
Het krantje gaat Van De Beek dus zeker weten missen. 'Ik heb de krant van het 100-jarig bestaan in 1988 nog steeds in handen, net als die van het 120-jarig bestaan. Ook de mensen waarmee ik gewerkt heb voor deze krant ga ik missen, die hoor ik soms nog steeds op de mail. We hebben gewoon een prachtige samenwerking gehad.'
De laatste Delftse Post, met een sober afscheid.
De laatste Delftse Post, met een sober afscheid.

Te laat op de hoogte

De Vries baalt ook van het verlies van de krant voor de stad Delft. 'Er gebeurt zo veel in Delft, daar kan je wel vier huis-aan-huisbladen mee vullen.' Zij denkt dat de Delftse Post het had kunnen redden, wanneer er meer tijd was om kopers te vinden. 'Dan hadden we crowdfunding kunnen opzetten of in ieder geval een manier kunnen vinden om het geld bij elkaar te krijgen. Maar we hadden een groot bedrag nodig om de krant uit te geven en draaiende te houden, dat krijg je gewoon niet voor elkaar als particulier', legt zij uit.
Nu stopt de krant dus definitief en is woensdag de laatste editie uitgekomen, met een ode aan alle vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de krant. Een echt bijzondere editie wordt het niet. 'Daar hadden we te weinig tijd voor. We kregen precies voor de zomer te horen dat we op 1 september zouden stoppen. De vakantie was toen al geboekt, waardoor ik geen groot ding meer kon maken van de laatste editie. Het wordt dus een ingetogen afscheid van de Delftse Post', sluit De Vries af.