Coronavirus: Haaglanden naar hoogste risiconiveau, Hollands Midden daalt naar zorgelijk

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van woensdag 25 augustus. Er dreigt een nieuw tekort aan verpleegkundigen op de ic.
Haaglanden naar hoogste risiconiveau, Hollands Midden daalt naar zorgelijk
Het coronarisico in de regio's Haaglanden en Twente is op het hoogste niveau beland. Daar geldt de situatie nu weer als zeer ernstig volgens de overheid. Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland doen op de woensdag bijgewerkte risicokaart van Nederland juist een stapje terug, van zeer ernstig naar ernstig.
In tien regio's is het niveau nu zorgelijk, het een-na-laagste niveau. Hollands Midden is een van deze regio's. De cijfers zijn hier zo ver gedaald dat de situatie hier niet langer ernstig is. Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Het laagste niveau, waakzaam, is momenteel nergens van toepassing.
De overheid stelt de niveaus elke woensdag vast voor de 25 veiligheidsregio's. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.
De kaart biedt zicht op de situatie in het land, maar voor coronamaatregelen heeft dit geen gevolgen. Het kabinet voert landelijk beleid en maakt geen specifieke regels voor de verschillende regio's.
Aantal nieuwe coronagevallen stijgt naar 2863
Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 2863 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink meer dan een dag eerder, toen het er 2488 waren (na correctie). Het zijn er echter niet veel meer dan vorige week woensdag. Toen hadden 2789 mensen positief getest.
De laatste week is het gemiddelde aantal positieve testen per dag 2480, ruim dertig meer dan vorige week woensdag.
In de afgelopen zeven dagen zijn 17.363 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er werden het afgelopen etmaal zeven coronadoden geregistreerd, maar niet bekend is of ze ook echt de afgelopen 24 uur zijn overleden.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets afgenomen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht afgenomen. In totaal zijn nu 674 patiënten met Covid-19 opgenomen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 17 minder dan dinsdag.
Op de intensive cares liggen nu 228 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus. Dat zijn er 2 minder dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen worden 446 coronapatiënten verzorgd. Per saldo is dat een afname van 15 ten opzichte van dinsdag. De afgelopen drie dagen noteerde het LCPS lichte toenames.
Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen schommelt al de hele maand tussen de 50 en de 90. In het afgelopen etmaal kwamen er 56 nieuwe mensen binnen die het virus hadden opgelopen en te ziek zijn om thuis te blijven. Op de ic's waren 19 nieuwe opnames. Zo'n aantal kwam de afgelopen weken ook herhaaldelijk voor.
'Leg verlengen en versoepelen coronaregels beter uit'
Het kabinet moet beter uitleggen op basis van welke criteria de komende tijd coronamaatregelen worden verlengd of versoepeld. Dat stelt de Afdeling advisering van de Raad van State in een advies over de verlenging van de wet waarop de huidige coronamaatregelen zijn gebaseerd.
Het kabinet wil de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm), zoals de wet formeel heet, tot 1 december verlengen. De RvS vindt dat de regering "terecht tot het oordeel komt dat het overgrote deel van de Twm op dit moment nog niet kan worden gemist".
Het kabinet baseert zich op adviezen van de experts in het Outbreak Management Team. Dat koppelt de coronamaatregelen aan drie risiconiveaus: zorgelijk, waakzaam en een situatie waarin het virus blijvend onder controle is.
Oliebollenbakker wil eerder open: 'Wachten op groen licht van gemeente'
Net als vorig jaar wil oliebollenbakker Jan Vermolen ook dit jaar eerder starten met de verkoop van zijn waar, meldt mediapartner Den Haag FM naar aanleiding van een Facebookpost van Vermolen. 'Achter de schermen zijn we al maanden druk bezig ook dit jaar per 1 oktober te beginnen', schrijft hij. 'Het is nog even afwachten op groen licht van de gemeente.'
In navolging van de strandpaviljoens, die toestemming hebben om langer te mogen blijven staan, hoopt Vermolen met zijn oliebollenverkoop dit najaar eveneens een inhaalslag te kunnen maken.
Lees hier het volledige artikel.
Er dreigt een nieuw tekort aan ic-verpleegkundigen
Als het aantal ziekenhuisopnamen van mensen met corona deze herfst weer stijgt, dreigt er een tekort aan IC-verpleegkundigen. Sommige ic’s hebben zelfs minder personeel beschikbaar dan vorig jaar.
Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs veertien ziekenhuisinstellingen. Verschillende ziekenhuizen hebben soms tientallen ic-verpleegkundigen tekort, omdat er in het afgelopen jaar meer verpleegkundigen zijn vertrokken dan erbij kwamen. Volgens de krant heeft het Amsterdam UMC 20 fulltime vacatures. De Noordwest Ziekenhuisgroep en het Medisch Spectrum Twente hebben ieder tien fulltime vacatures. In de praktijk betekent dit dat ziekenhuizen inleveren op het aantal beschikbare ic-bedden.
Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) herkent het beeld dat de krant schetst. 'We hebben ook nog heel veel reguliere zorg in te halen. Dat kunnen we dan eigenlijk niet aan. De planbare zorg valt dan als eerste weer af. Tijdens korte pieken kunnen we opschalen, maar als het continu is, dan moeten we grenzen stellen.'

Economie herstelt zich goed na coronacrisis
Veel gebieden zijn economisch goed hersteld van de klap die het coronavirus heeft uitgedeeld, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de opleving van de industrie en de handel is de economie op of boven het niveau van twee jaar geleden gekomen, toen er nog geen sprake was van een pandemie.
Vooral het oosten van onze regio beleeft gouden tijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om plaatsen als Gouda, Alphen aan den Rijn en Schoonhoven. De economie groeide daar met meer dan 3 procent.
Zeer slecht gaat het in het gebied rond Schiphol. Door het gedeeltelijk stilvallen van de luchtvaart en het toerisme kromp de economie daar maar liefst 18 procent.
Onderzoek CBS: mensen die dichter bij een testlocatie wonen, lieten zich vaker testen
Mensen die verder bij een GGD-testlocatie vandaan wonen, lieten zich gemiddeld minder testen op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode augustus 2020 tot januari 2021.
Wie binnen drie kilometer van een testlocatie woonde liet zich het meeste testen. Per maand testte in deze groep 5,1 procent zich één of meerdere keren. Bij mensen die minimaal tien kilometer ver weg van een testlocatie woonden, was dat 6,5 procent.
Volgens het CBS lieten tussen augustus 2020 en januari 2021 vooral mensen tussen de 18 en 40 jaar zich vaker testen, net als werknemers en mensen met een WW-uitkering. Gepensioneerden en mensen met een bijstandsuitkering kwamen juist minder vaak voor een test.
GGD's maken zich zorgen over jongeren met prikangst
GGD's maken zich zorgen over jongeren die zich vanwege prikangst nog niet hebben laten vaccineren. Daarom krijgen ze extra begeleiding aangeboden, schrijft het AD.
'Nu vooral jongeren worden geprikt, zien we op onze priklocaties meer gevallen van ernstige prikangst. Ook zien we dat flauwvallen nu vaker voorkomt,' zegt arts Esther van Puffelen van de GGD. Soms gaat het om meerdere gevallen per dag.
Nog veel meer zorgen maken de GGD's zich om jongeren die helemaal niet komen. 'Er zijn ook mensen die zó bang zijn voor naalden dat ze überhaupt geen prikafspraak maken. Het is erg zonde als angst mensen die wel graag gevaccineerd willen worden, ervan weerhoudt om dat te doen.'
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.