Gemeente Midden-Delfland knoeit met datum om bezwaar niet in behandeling te hoeven nemen

Het gemeentehuis van Midden-Delfland
Het gemeentehuis van Midden-Delfland © Omroep West
MIDDEN-DELFLAND - De gemeente Midden-Delfland heeft geknoeid met datumstempels om een bezwaar tegen een beslissing niet in behandeling te hoeven nemen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Het bezwaar zou op 6 februari 2020 zijn ingeleverd, maar de gemeente heeft de stempel een dag later aangepast zodat het bezwaar net buiten de inlevertermijn viel.
De bewoner had aan het begin van vorig jaar een bezwaar ingediend tegen het bestemmingsplan Hof van Keenenburg in Schipluiden, zo meldt mediapartner WOS. De indiener van het bezwaar was bang dat hij door het nieuwe plan zijn uitrit zou verliezen.
Een bezwaar tegen het bestemmingsplan moest uiterlijk 6 februari bij de gemeente zijn ingediend. De bewoner uit Schipluiden heeft zijn bezwaar op 5 februari gedateerd en naar eigen zeggen de volgende dag persoonlijk aan de balie op het gemeentehuis afgegeven.

Niet in behandeling genomen

De gemeente liet in een reactie weten dat bezwaar pas op 7 februari is ontvangen aan de balie en dat het daarom niet in behandeling genomen kon worden. De bewoner stapte hierop naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland. Volgens de raad staat er op de envelop een stempel van de gemeente met als datum 6 februari. Deze stempel is doorgestreept en met een nieuwe stempel is er 7 februari opgezet. Op de brief zelf staat een stempel met 7 februari als datum, maar de 7 is hierbij met pen aangebracht.
De gemeente Midden-Delfland kon tijdens de zitting geen verklaring geven voor de twee verschillende datumstempels. De Raad van State gaat er daarom vanuit dat het bezwaarschrift op 6 februari is ingediend en dat de gemeente deze stempel later heeft aangepast. 'Dit betekent dat de zienswijze binnen de termijn is ingediend', zo staat in de uitspraak te lezen.

Garantie op uitrit

De gemeente moet daarom alsnog beslissen over het bezwaar dat de bewoner heeft ingediend. Hij wil namelijk nog steeds de garantie dat hij een uitrit op zijn terrein behoudt, desnoods in de vorm van een alternatieve uitrit. Midden-Delfland moet binnen zestien weken een nieuw besluit nemen, waarbij de uitspraak van de Raad van State in acht genomen moet worden.
De gemeente Midden-Delfland had woensdag geen verklaring voor de fouten die met de datumstempels zijn gemaakt en wilde nog niet reageren op de uitspraak van de Raad van State.