Patrick filmde inbraak in zijn auto: 'Ze wisten precies welke ze moesten hebben'

DEN HAAG - Het aantal auto-inbraken in Den Haag is de laatste maanden flink gestegen, aldus de politie. Patrick kan daar sinds deze week over meepraten. Van zijn dure auto werd in de nacht van woensdag op donderdag een ruitje ingetikt. Patrick baalt, vooral van al het gedoe wat hij ervan heeft, maar hij denkt ook te weten waar die plotselinge hausse vandaan komt.
De Hagenaar ontdekte de inbraak in zijn wagen toen hij zijn voordeur uitkwam, op weg naar een afspraak. 'Ik zag meteen dat het achterruitje was ingeslagen.' Het is niet voor het eerst dat er iets gebeurt in zijn straat. Om die reden hebben hij en zijn overburen bewakingscamera's aan de buitenmuur hangen. Patrick, hij wil niet met zijn achternaam worden genoemd, heeft de daders dan ook prima in beeld.
'Je ziet dat ze eerst een voorverkenning doen. Er komt een auto langs en daar stapt een man uit die met zijn smartphone aan de bestuurderskant van mijn auto naar binnen filmt. Waarschijnlijk waren ze uit op mijn navigatiesysteem, of het stuur.' Een paar uur later komen er twee mannen te voet langs, die opnieuw langs de auto lopen. Tegen kwart voor vijf in de ochtend zijn ze er weer, en slaan een ruitje in. 'Maar ze zijn denk ik gestoord door iets wat er gebeurde verderop in de straat, ik weet niet wat, maar ineens gaan ze er vandoor.'

Diefstal van gegevens

De daders maken dus niks buit, en Patrick zit met de rompslomp van de afhandeling met de verzekeraar en zijn garage. De beelden gaan naar de politie: 'Ik heb volgende week een afspraak om ze af te geven.' Hij denkt dat het geen toeval is dat zijn auto werd uitgezocht. Volgens Patrick heeft de toename in auto-inbraken te maken met de hack eerder dit jaar bij RDC, een bedrijf dat ICT-diensten levert aan autodealers. Daarbij werden klantgegevens van mogelijk miljoenen autobezitters buitgemaakt.
Die gegevens worden verhandeld op het dark web, de duistere kant van internet waar criminelen elkaar vinden: 'In die gestolen gegevens staat ook welke dure auto's bijzondere kenmerken hebben', aldus Patrick. 'Eind maart was die hack, sinds juni stijgt het aantal autokraken, dan is voor mij één plus één wel twee.'
Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminalteit (LIV) ziet geen reden om aan te nemen dat de hack de aanleiding is voor het stijgende aantal autokraken in Den Haag. Wel ziet het LIV veel diefstallen en kraken 'op bestelling': dieven gaan met een doel op pad. Landelijk stijgt het aantal inbraken overigens niet, in de grote steden is wel een stijgende trend.