Enquête verkeersoverlast Mall of the Netherlands levert te weinig informatie op en moet opnieuw

File naar The Mall of the Netherlands
File naar The Mall of the Netherlands © Regio15
LEIDSCHENDAM - De gemeente Leidschendam-Voorburg gaat nogmaals een bewonersenquête houden onder omwonenden van de Mall om klachten over de verkeersoverlast in kaart te brengen. Dat laat wethouder Astrid van Eekelen weten in een vraaggesprek met de website Stadszaken, meldt mediapartner Midvliet. Volgens de wethouder, die verantwoordelijk is voor economie en verkeer, is er uit een vorige enquête te weinig boven tafel gekomen om conclusies te trekken.
'In het voorjaar is een enquête uitgezet over de parkeersituatie. Helaas is hier onvoldoende informatie uitgekomen, waardoor we dit onderzoek in het najaar gaan herhalen', aldus Van Eekelen. 'Die enquête moet duidelijkheid geven over wat er onder bewoners precies leeft en welke oplossingen daar het beste bij passen.'
Uit de vorige enquête kwam naar voren dat een deel van de bewoners een blauwe zone of een parkeervergunningsysteem wil. Van Eekelen is echter nog niet overtuigd dat dit een goed idee is. 'Zo’n blauwe zone en parkeervergunningen gelden het hele jaar door en daarom moeten we samen met de bewoners goed kijken of dit opweegt tegen het voorkomen van de overlast.'

Technologische oplossingen

De gemeente zet vooral in op een combinatie van openbaar vervoer en technologische oplossingen om verkeersstromen beter te kunnen reguleren, zoals het gecoördineerd monitoren van verkeer op de N14 en het opzetten van een 'dynamische groene golf'. Daarvoor moeten verschillende partijen met elkaar samenwerken, want de N14 wordt bijvoorbeeld beheerd door Rijkswaterstaat.
De vierduizend gratis parkeerplekken bij de Mall zouden in theorie voldoende moeten zijn. In de praktijk bleek afgelopen mei en juni echter dat bezoekers van de Mall allemaal op dezelfde dag en dezelfde uren komen, waardoor het verkeer tot in het centrum van Leidschendam vast komt te staan.

'P+R en tram'

Reizigersvereniging Rover pleitte eerder deze week bij Omroep West voor extra parkeermogelijkheden bij het stadion van ADO Den Haag. Vanaf daar zouden bezoekers verder met de tram kunnen reizen. De gemeente Leidschendam-Voorburg liet daarover weten dat er binnenkort een pilot zal worden gestart met een P+R-locatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van tram 19. 'Zodra hier meer over bekend is, delen we informatie hierover met bezoekers en inwoners', aldus de gemeente.