'Mobilitheek' moet ervoor zorgen dat mensen met fysieke beperking langer blijven sporten

Marije Hendrix (75) uit Scheveningen
Marije Hendrix (75) uit Scheveningen © Omroep West
DEN HAAG - Steeds vaker stoppen ouderen vroegtijdig met sporten vanwege een fysieke beperking, terwijl dit vaak onnodig en slecht voor ze is. Ook jongeren met een lichamelijke beperking zouden meer sporten als ze daar de juiste hulpmiddelen voor zouden krijgen. Vijf gemeenten in de regio willen hier iets aan doen en bedachten de Mobilitheek.
Mevrouw Hendrix uit Scheveningen heeft via de Mobilitheek een driewielerfiets in gebruik. Zij had moeite met fietsen en vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning werd een scootmobiel aangeraden, maar Hendrix wilde liever een hulpmiddel dat meer actief was.
'Ik zag het al voor me. De rest van mijn leven in een scootmobiel, echt niet!', zegt ze. En dat hoefde gelukkig ook niet. Ze kwam met haar hulpvraag bij de Mobilitheek terecht, met succes. 'Samen met een sport consulent gaan we nu kijken of deze aangepaste driewielfiets wat voor mij is. Wat mij betreft wel, de wereld ligt nu weer aan mij voeten', aldus een gelukkige mevrouw Hendrix.
Mobilitheek moet ervoor zorgen dat mensen met fysieke beperking langer blijven sporten
Een fysieke beperking hoeft dus geen reden te zijn om niet sporten. Voor mensen uit de regio die te maken hebben met zo'n beperking, bijvoorbeeld een amputatie, spasme of verlamming, is er de Mobilitheek. De Mobilitheek geeft advies en biedt de mogelijkheid tot het uitproberen van van de beweeg- en sporthulpmiddelen voor iedereen met een fysieke beperking uit Den Haag, Rijswijk, Lansingerland, Westland en Leidschendam-Voorburg. Als het hulpmiddel bevalt, faciliteert de Mobilitheek de cliënten in de aanvraag van bijvoorbeeld een eigen basketbalrolstoel of sportrollator.