Hoogheemraadschap krijgt laatste stem over overwintering strandtenten Scheveningen

Strandtenten in Den Haag
Strandtenten in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Mogen de strandtenten op Scheveningen nou wel of niet blijven staan in de winter? Waar eerder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Den Haag positief adviseerden, kunnen de strandtenthouders nog altijd in het zand bijten. Een derde partij, het Hoogheemraadschap van Delfland, heeft de laatste stem en staat niet te juichen bij de overwinterplannen. Ondertussen blijven de strandtenthouders in onzekerheid achter.
Vorig jaar mochten de strandtenten gedurende het winterseizoen blijven staan, zogeheten overwinteren, om de kosten te besparen van het afbreken en opbouwen van de tenten. Dit jaar moest daar een apart besluit over genomen worden.
Afgelopen week heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gezegd dat de strandtenten niet afgebroken hoeven te worden. 'Alleen de provincie, gemeenten en waterschappen moeten nu besluiten of ze zullen toestaan dat de paviljoens overwinteren', stelde het ministerie.

Natuurlijke groei van de duinen loopt gevaar

De bal ligt nu bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Die besluit komende dinsdag over de overwinterplannen van de strandtenthouders. Daarbij staat waterveiligheid en de veiligheid van de duinen voorop. 'Als er strandtenten in de winter staan, dan kan de natuurlijke groei van de duinen door zandverstuiving gevaar lopen', legt een woordvoerder van het hoogheemraadschap uit. Het hoogheemraadschap zegt bij de besluitvorming rekening te houden met de situatie waarin veel ondernemers verkeren.
Voor voorzitter André Triep van de Vereniging van Strandexploitanten is dit een onbegrijpelijke redenatie: 'In Scheveningen staat 70 procent van de strandtenten voor een harde zeewering, de boulevard. En dat is hetzelfde op Kijkduin. Welke argumenten heb je dan nog als je zegt dat de duinen gevaar lopen i.v.m. waterveiligheid.'