Coronavirus: 2342 nieuwe besmettingen, minder coronapatiënten in ziekenhuizen

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van het weekend van 28 en 29 augustus.
2342 nieuwe coronabesmettingen
Het RIVM heeft afgelopen etmaal 2342 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen het er 2470 waren (na correctie) en minder dan vorige week zondag. Toen werden 2466 nieuwe besmettingen gemeten.
Het aantal nieuwe positieve gevallen ligt onder het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen van 2562 nieuwe gevallen per dag. Dat weekgemiddelde is hoger dan vorige week zondag: toen werden er in zeven dagen gemiddeld 2419 nieuwe gevallen per dag geregistreerd.
Zondag iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 645 coronapatiënten. Dat zijn er drie minder dan zaterdag, valt op te maken uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.
Op de intensive cares liggen nog steeds 224 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er evenveel als zaterdag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten met drie naar 418. Er werden in de klinieken 59 nieuwe patiënten opgenomen. Op de intensive cares kwamen vijftien nieuwe patiënten met Covid-19 binnen.
Sinds donderdag stijgt het totaal aantal opgenomen coronapatiënten licht. De dagen daarvoor nam het juist iets af.
Aantal coronagevallen stijgt sneller dan vorige week
Het coronavirus verspreidt zich sneller dan vorige week. Daardoor gaan de risiconiveaus in enkele regio's waarschijnlijk omhoog en mogelijk kleurt Nederland ook iets roder op de Europese coronakaart. Als de stijging aanhoudt, zou dit gevolgen kunnen hebben voor de versoepelingen die het kabinet in de loop van september wil doorvoeren.
In de laatste zeven dagen zijn 18.104 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er in zeven dagen tijd 16.732 positieve tests geregistreerd. Dat was 3,5 procent meer dan de week daarvoor. Het is de grootste toename op weekbasis sinds de piek van de vierde golf in juli.
Afgelopen 24 uur 2494 nieuwe coronagevallen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 2494 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er flink minder dan een dag eerder, toen het er 2831 waren (na correctie), maar iets meer dan vorige week zaterdag. Toen werden 2444 nieuwe besmettingen gemeld.
Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen ligt nu op 2586 nieuwe gevallen per dag. Dat weekgemiddelde is ook hoger dan vorige week zaterdag: toen werden er in zeven dagen gemiddeld 2390 nieuwe gevallen per dag geregistreerd.
Afgelopen etmaal werden negen nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona bij het RIVM geregistreerd. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal in die tijd overleden zijn, want het duurt vaak een poosje voor een sterfgeval wordt doorgegeven.
Minder coronapatiënten in ziekenhuizen dan vrijdag
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 645 coronapatiënten. Dat zijn er 14 minder dan vrijdag, zo staat in de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag naar buiten bracht.
Op de intensive cares nam het aantal patiënten met Covid-19 toe met 2 naar 224, maar op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten juist met 16 naar 421. Er werden in de klinieken 78 nieuwe patiënten opgenomen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Geen strijd om triatlontitels in Nieuwkoop
De Nederlandse kampioenschappen triatlon op de middenafstand gaan dit jaar niet door. Op zondag 19 september zou de jaarlijkse Triathlon van Nieuwkoop worden omgedoopt tot NK. Vanwege de coronabeperkingen heeft de organisatie besloten om een streep te zetten door het evenement.
Het is de bedoeling dat deelnemers op 12 juni 2022 alsnog 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer hardlopen (halve triatlon) in en rond Nieuwkoop. Of de nationale triatlonbond 'Nieuwkoop' dan opnieuw aanwijst voor de NK, is nog niet bekend.

'Als vaccinatiegraad jongeren niet stijgt, kan dat bepalend zijn voor rest epidemie'
De vaccinatiegraad onder jongeren kan wel eens bepalend zijn voor hoe corona zich in Nederland verder ontwikkelt. RIVM'ers Jaap van Dissel en Jacco Wallinga zeggen dat tegen de NOS aan de vooravond van de heropening van het mbo en het hoger onderwijs. Daar hoeft geen afstand meer te worden gehouden.
De twee zeggen dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren weliswaar hoog lijkt te zijn, maar dat pas de helft van de 12- tot 17-jarigen en 65 procent van de 18- tot 24-jarigen daadwerkelijk een eerste prik heeft gehad. De vaccinatiegraad zou volgens Van Dissel en Wallinga omhoog moeten. 'Als dat niet gebeurt, dan kan dat een heel belangrijke, doorslaggevende rol gaan spelen in het verdere verloop van de epidemie.'

RIVM: vaccins beschermen even goed tegen opname bij Delta-variant
De coronavaccins beschermen even goed tegen ziekenhuis- en ic-opnames na besmetting met de Delta-variant van het virus als na besmetting met de Alfa-variant, stelt het RIVM op basis van onderzoek met Nederlandse vaccinatie- en ziekenhuiscijfers. De kans om als volledig gevaccineerd persoon na besmetting opgenomen te worden in het ziekenhuis is twintig keer lager dan voor een niet-gevaccineerd persoon. De kans om op een ic te belanden, is als volledig gevaccineerde 33 keer zo klein.
De coronavaccins die in Nederland worden gegeven beschermen gemiddeld voor 95 procent tegen ziekenhuisopnames en voor 97 procent tegen ic-opnames na besmetting met de Delta-variant, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In Nederland is het meeste geprikt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De mate van bescherming na de vaccins van Moderna, AstraZeneca en Janssen kunnen wat meer afwijken van deze percentages, omdat er minder met deze vaccins is geprikt. Moderna is bovendien aan relatief veel mensen met een hoog medisch risico gegeven. Bij deze mensen kunnen de vaccins minder goed werken.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.