Coronavirus: Feestweek in Roelofarendsveen met groene QR-code

Het bloemencorso in Roelofarendsveen trekt elk jaar in september duizenden bezoekers
Het bloemencorso in Roelofarendsveen trekt elk jaar in september duizenden bezoekers © Studio Kaag en Braassem
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van donderdag 2 september.

Feestweek in Roelofarendsveen gaat grotendeels door

Een groot deel van de feestweekfestiviteiten in Roelofarendsveen gaat half september door. Dat heeft de organisatie besloten in samenspraak met de gemeente Kaag en Braassem. Daar staat wel tegenover dat veertien evenementen alleen te bezoeken zijn met een coronabewijs (een groene QR-code die aantoont dat je zo volledig als mogelijk gevaccineerd bent of een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud).
Medio augustus werd al besloten dat het bloemencorso, het traditionele hoogtepunt van de feestweek, niet doorgaat. Met tientallen versierde praalwagens, honderden deelnemers en enkele duizenden mensen langs de route is dat niet te organiseren met de huidige coronamaatregelen. Ook de kroegentocht en verenigingenmanifestatie zijn geschrapt.
Het laatste bloemencorso was in 2019
Het laatste bloemencorso was in 2019 © Studio Kaag en Braassem

Iets meer patiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer licht toegenomen. Op dit moment houden 651 patiënten met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, staat in de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 8 meer dan een etmaal geleden.
Op de intensive cares liggen op dit moment 209 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn twee patiënten meer dan woensdag. Op de ic's werden afgelopen etmaal 18 nieuwe patiënten opgenomen.
De verpleegafdelingen verzorgen momenteel 442 coronapatiënten, een stijging van 6 ten opzichte van een dag geleden. Er kwamen 69 nieuwe patiënten in de klinieken bij. Het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen blijft al weken hangen tussen ongeveer 600 en 700. Op de ic's staat het aantal coronapatiënten al ruim twee weken op meer dan 200.

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

Heel Nederland is nu rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het een na hoogste waarschuwingsniveau. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hadden die kleur al. De andere negen provincies gaan omhoog van oranje naar rood.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Twee provincies van oranje naar rood op Europese coronakaart

Het aantal positieve tests neemt toe in Overijssel en Friesland. Dat betekent dat deze provincies vanaf donderdag weer van oranje naar rood gaan op de coronakaart van de ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM.
Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland zijn op deze kaart al rood. De rest van Nederland staat op oranje, al ligt het aantal positieve tests in Utrecht net onder de grens. Als het aantal coronagevallen daar stijgt, staat deze provincie volgende week ook op rood.
Sinds twee weken stijgt het aantal coronagevallen in Nederland weer. Die stijging is niet gelijk verdeeld over het land.

Evenementenbranche praat met minister Blok

De evenementensector gaat vandaag om de tafel met demissionair minister Blok van Economische Zaken. Op de agenda staan het stopzetten van de steunmaatregelen per 1 oktober en de beperkingen vanwege corona die nog steeds voor de sector gelden.
Het gesprek volgt op de protestactie UnMute Us. Daarbij gingen op 21 augustus duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het coronabeleid van het kabinet. Voor 11 september zijn al nieuwe demonstraties aangekondigd.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.