Coronavirus: Minister De Jonge wil coronatoegangsbewijzen invoeren in horeca, sport en cultuur

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van vrijdag 3 september.
'Vaker toegang coronabewijs in Nederland, óók bij sommige bedrijven'
Het kabinet overweegt op meerdere terreinen coronatoegangsbewijzen breder toe te passen, zoals bijvoorbeeld in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en in de kunst- en cultuursector. Coronaminister Hugo de Jonge (CDA) zegt dat dit een mogelijkheid is waarover het kabinet op 14 september een besluit zal nemen. Dat besluit zal dan op 25 september ingaan, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.
Het kabinet kondigde eerder aan dat er zo'n verplichting komt, maar die zou pas gaan gelden vanaf 75 bezoekers. Die grens wordt mogelijk losgelaten. Volgens De Jonge zorgt een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd is of geen immuniteit heeft opgebouwd na een infectie, 'voor een ingewikkeld dilemma in het najaar'. Het kan zorgen voor duizenden nieuwe opnames in ziekenhuizen. Om druk op de zorg te voorkomen en de samenleving geen nieuwe beperkende maatregelen op te leggen, zal het coronatoegangsbewijs belangrijker worden, aldus De Jonge.
Daarnaast is het 'in sommige settings' denkbaar dat werkgevers hun personeel vragen om met een coronatoegangsbewijs aan te tonen dat zij gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, recent negatief zijn getest of al een infectie hebben doorgemaakt. 'Ik vind ook dat op de werkvloer veel nadrukkelijker en indringender het gesprek over vaccinatie moet worden gevoerd', zegt De Jonge. Hij vindt het ook logisch dat werkgevers willen weten of hun werknemers zijn ingeënt. 'De vraag mag gesteld worden.' Maar werknemers hebben wel het recht er geen antwoord op te geven, benadrukt hij.

Demonstratie Unmute Us! ook in Den Haag
De evenementensector houdt op 11 september ook een protestmars in Den Haag. Onder de naam 'Unmute us!' roept de sector daarmee het kabinet op om festivals en evenementen weer open te stellen. In onder andere Tilburg, Rotterdam, Enschede, Eindhoven en Amsterdam zijn er die dag ook demonstraties.
Hoe de demonstratie er in Den Haag precies uit gaat zien wordt nu uitgewerkt. Naast PIP en The Crave doen in ieder geval ook het Bevrijdingsfestival Den Haag en Het Paard mee.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nauwelijks veranderd
Ziekenhuizen behandelen vrijdag ongeveer evenveel coronapatiënten als in de voorgaande dagen. In totaal liggen daar nu 655 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vier meer dan op donderdag en twaalf minder dan woensdag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700.
Op de intensive cares werd het de afgelopen dag iets drukker. Het aantal coronapatiënten daar steeg met zeven naar 216. Op de verpleegafdelingen kwamen juist drie bedden vrij. Daar liggen momenteel 439 mensen met corona, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bijna 2600 nieuwe coronagevallen, gemiddelde iets omlaag
Na twee dagen met ruim 2800 nieuwe coronagevallen zijn er vrijdag iets minder positieve tests bijgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend werden 2576 positieve testuitslagen geregistreerd. Het gemiddelde daalde iets, na een paar dagen van stijging. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.491 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld bijna 2500 positieve tests per dag. Nederland zit de laatste twee weken op dat niveau.
Het aantal sterfgevallen steeg met negen. Dat het overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval als gevolg van een coronabesmetting is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 41 sterfgevallen gemeld bij het RIVM, gemiddeld bijna zes per dag. Dat gemiddelde was de laatste paar dagen gedaald, maar is nu terug op het niveau van de maand ervoor.
Ondernemers willen vaccinbewijs kunnen controleren
Ondernemers moeten kunnen controleren of hun werknemers zijn gevaccineerd, getest of recent hersteld van een coronabesmetting. Ook moeten ze werknemers kunnen weigeren bij wie dit niet kan worden gecontroleerd. Dat schrijven werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een verklaring.
Als een werknemer niet kan worden gecontroleerd, moeten er alternatieven komen, zoals ter plekke een test doen of thuis werken. Alleen zo kan volgens de organisaties een veilige werkomgeving ontstaan. Volgens Jacco Vonhoff, voorzitter van MKB-Nederland, is er behoefte aan helderheid. De evenementensector moet klanten straks verplicht vragen of ze zijn getest, terwijl ze dat hun eigen werknemers niet mogen vragen.
EU en AstraZeneca leggen conflict over coronavaccins bij
De Europese Unie en AstraZeneca hebben hun conflict over de vertraagde levering van coronavaccins bijgelegd. Ze hebben afgesproken dat de fabrikant de laatste vaccins voor eind maart volgend jaar levert, meldt de Europese Commissie. De rechtszaak die nog liep gaat niet door.
Bijna 70 procent treinreizigers weer terug
Het aantal mensen dat de trein pakt, blijft stijgen. Nu de vakanties in het noorden en midden van het land voorbij zijn, is vergeleken met dezelfde periode in 2019, toen de coronacrisis nog niet had toegeslagen, bijna 70 procent van de treinreizigers weer terug. In absolute aantallen was dinsdag met bijna 700.000 mensen die de trein pakten de uitschieter, meldt de NS vrijdag.
Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er volgens de NS een continue stijging te zien in het aantal reizigers. September is traditioneel de drukste maand van het jaar op het spoor, aldus de vervoerder. 'Door het einde van de vakantie beginnen veel mensen weer met werken en reizen studenten weer naar school. Daardoor zijn er veel scholieren en studenten in de trein te vinden.' Door de regels rond het thuiswerken blijft het aantal forenzen in de trein echter nog achter, geeft de NS aan.
De NS rijdt vanwege de verwachte toegenomen drukte sinds maandag weer alle forensentreinen, die voor corona werden ingezet om piekdrukte in de spits op te vangen. Sinds deze zomer reed NS al de volledige dienstregeling.
CBS: Mentale gezondheid op laagste punt in twintig jaar
De ervaren psychische gezondheid van Nederlanders bereikte in het eerste halfjaar van 2021 het laagste punt sinds 2001, toen het statistiekbureau CBS de eerste meting deed. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn mensen minder goed geluimd. Jongvolwassenen voelen zich het vaakst somber.
Van januari tot en met juni dit jaar voelde 15 procent van de Nederlanders zich psychisch ongezond. De statistici hebben hiervoor ongeveer 10.000 mensen van 12 jaar en ouder een vragenlijst voorgelegd over somberheid, zenuwachtigheid, het gevoel in de put te zitten, rust en kalmte, en geluk.
Eind 2020 ging de psychische gezondheid gemiddeld achteruit. Die ontwikkeling zette door in het eerste kwartaal van 2021. Een groeiende groep mensen voelde zich somber en neerslachtig en/of beschreef zichzelf als minder gelukkig. In het tweede kwartaal was een stabilisatie te zien, al voelden minder mensen zich toen kalm en rustig.
Volgende week protestmars in Leiden
De evenementenbranche heeft donderdagavond aangekondigd op zaterdag 11 september een protestmars te organiseren in Leiden. Aanleiding is het gesprek tussen Unmute Us, het collectief van de Nederlandse evenementenbranche, en vier ministers dat eerder op de dag niets heeft opgeleverd. Zij spraken over de situatie waar de evenementensector zich op dit moment in bevindt.

Basismaatregelen nog niet losgelaten op 20 september
De basismaatregelen tegen het coronavirus, waaronder de anderhalve meter afstand, worden nog niet op 20 september losgelaten, melden bronnen na een bericht van De Telegraaf. Reden is de benodigde tijd om de wetswijziging door te voeren. Wanneer de persconferentie wordt gehouden waarin het kabinet het besluit uitlegt, is nog niet zeker.
Mogelijk verdwijnt de anderhalve meter-regel vijf dagen later. Maar betrokkenen benadrukken dat veel nog kan verschuiven. Later deze week wordt naar verwachting meer duidelijk.
Feestweek in Roelofarendsveen met groene QR-code
Een groot deel van de feestweekfestiviteiten in Roelofarendsveen gaat half september door. Dat heeft de organisatie besloten in samenspraak met de gemeente Kaag en Braassem. Daar staat wel tegenover dat veertien evenementen alleen te bezoeken zijn met een coronabewijs (een groene QR-code die aantoont dat je zo volledig als mogelijk gevaccineerd bent of een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud).

Medio augustus werd al besloten dat het bloemencorso, het traditionele hoogtepunt van de feestweek, niet doorgaat. Met tientallen versierde praalwagens, honderden deelnemers en enkele duizenden mensen langs de route is dat niet te organiseren met de huidige coronamaatregelen. Ook de kroegentocht en verenigingenmanifestatie zijn geschrapt.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.