Instellingen

Helft bezoekers Mall neemt de auto, winkelcentrum in het weekend het slechtst bereikbaar

The Mall of the Netherlands
The Mall of the Netherlands © ANP
LEIDSCHENDAM - Bezoekers van The Mall of the Netherlands in Leidschendam vinden dat het winkelcentrum met name op vrijdag, zaterdag en zondag slecht te bereiken is. De helft van het winkelend publiek neemt de auto om naar de Mall te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Pro Public Publieksonderzoek dat in juli onder 1200 bezoekers van de Mall is gehouden.
Het onderzoeksbureau vroeg de shoppers onder andere op welke dagen de verkeersproblemen het grootst zijn. Doordeweekse dagen scoren een stuk beter dan het weekend. Op maandagen noemt slechts 14 procent de bereikbaarheid slecht, tegenover respectievelijk 41, 69 en 63 procent op vrijdag, zaterdag en zondag. 'In de weekenden en vakanties wil je echt niet hierheen gaan', stelde één van de respondenten.
Uit het onderzoek blijkt dat van de 1200 respondenten bijna de helft met de auto naar de Mall komt. De fiets wordt door 27 procent van de bezoekers gebruikt, 15 procent komt lopen en slechts één op de tien mensen neemt het openbaar vervoer.

Maatregelen van de gemeente

Dat zoveel mensen de auto nemen, zorgt dus vaak voor files. Omwonenden van de Mall klagen al sinds de opening van het winkelcentrum over de verkeersdrukte. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft daarom een verkeerscentrum ingericht, waar vanuit een centraal punt de drukte op de weg en de verkeerscapaciteit in de gaten wordt gehouden en er kan worden bijgestuurd.
Verkeers- en parkeerregelaars worden ingezet om ervoor te zorgen dat het verkeer zo goed mogelijk kan doorstromen. Ook is de afstemming van verkeerslichten verbeterd en wordt er gewerkt aan het verbeteren van bewegwijzering op de N14 en naar de parkeerplaatsen.
File naar The Mall of the Netherlands
File naar The Mall of the Netherlands © Regio15

Parkeerplaatsen goed gewaardeerd

Over de gratis parkeergelegenheid bij de Mall zijn de bezoekers te spreken: 60 procent van hen vindt de parkeerplaatsen goed of heel goed. De mogelijkheden om de fiets te parkeren vallen minder in de smaak: 42 procent vindt dit goed of heel goed. Uit de enquête blijkt dat veel mensen een bewaakte fietsenstalling missen. En hoewel maar één op de tien bezoekers de bus of tram gebruikt, is wel bijna zeventig procent van hen tevreden over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
Reizigersvereniging Rover pleitte eerder deze week bij Omroep West voor extra parkeermogelijkheden bij het stadion van ADO Den Haag. Vanaf daar zouden bezoekers verder met de tram kunnen reizen. De gemeente Leidschendam-Voorburg liet daarover weten dat er binnenkort een pilot zal worden gestart met een P+R-locatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van tram 19. 'Zodra hier meer over bekend is, delen we informatie hierover met bezoekers en inwoners', aldus de gemeente.

Ongelijkvloerse kruisingen

De onderzoekers vroegen het publiek ook om oplossingen voor de verkeersdrukte. Ongelijkvloerse kruisingen worden het vaakst genoemd (28 procent), gevolgd door een extra brug over de Vliet (25 procent) en meer verkeersregelaars (22 procent).