Postduif Mathieu heeft account op Strava: 'Hij volgt steevast de A4 richting Warmond'

WARMOND - De Warmondse postduif Mathieu is volgens zijn eigenaar Tijs van der Hulst de eerste duif met een eigen Strava-account. Op het social media platform waar vooral hardlopers en wielrenners hun prestaties bijhouden, is nu ook de sportduif te vinden met een eigen pagina. En wat blijkt: Mathieu is bang voor grote wateren.
Sinds kort heeft Mathieu een GPS- tracker om zijn poot tijdens het wedstrijdvliegen. En dat levert zijn eigenaar Tijs van der Hulst een goed beeld op van de belevenissen van de duif onderweg. Zo stopte Mathieu lang bij het Hollands Diep. Tijs: 'Kennelijk kon hij de overkant niet goed zien en durfde hij niet.'
Sportduiven worden altijd ten zuiden van hun woonplaats uitgezet omdat ze alleen naar het noorden kunnen vliegen. Dat heeft te maken met de magnetisch velden die de vogels volgen. En wat blijkt nu Tijs Mathieu een tijdje volgt: de duif begint het terrein in de buurt van het Prins Clausplein te herkennen en volgt dan steevast de A4 richting Warmond.

'Passie voor sporten combineren'

Van der Hulst kwam op het idee de duif een GPS-tracker te geven en een Strava-account aan te maken toen hij aan het nadenken was hoe hij de passie voor zijn twee sporten kon combineren. De Warmonder houdt van wielrennen en van de duivensport. Wielrenners zitten dus vaak op Strava en duiven nog niet. En zo werd het idee van het Strava-account geboren.
Tijs met zijn postduif en wielrenfiets
Tijs met zijn postduif en wielrenfiets © Omroep West
Op het account is verder te zien wat de pieksnelheid is van Mathieu, zijn gemiddelde snelheid en hoe laat hij thuis is. Van der Hulst heeft een stiekeme hoop dat de GPS-tracker in de toekomst een rol kan gaan spelen tijdens de wedstrijden. 'Het zou een veel exactere tijdmeting geven'.

Betrouwbare meting

Vroeger werd er met een echte klok gewerkt om de tijden bij te houden en om te kijken welke duif het snelste gevlogen heeft. Later kwam er een soort plaat op het duivenhok te liggen die een signaal afgaf zodra de duif thuis kwam. Met de tracker denkt Tijs een betrouwbaardere meting te kunnen introduceren.
Maar vervolgens valt hij zichzelf gelijk in de reden. 'Eer alle duiven een GPS-tracker hebben..... dat zal nog wel even duren.' Dus voorlopig hoopt hij op veel volgers op Mathieu zijn Strava. En het moet gezegd: stiekem hoopt hij dat zijn grote idool, de wielrenner Mathieu van der Poel, zíjn Mathieu gaat volgen. De duif heet namelijk niet voor niks Mathieu.