ROC Mondriaan nog weken last van hack: 'Terug naar schrift en pen'

REGIO - Het computersysteem van het ROC Mondriaan is na de hack van vorige week nog lang niet in de lucht, maar leerlingen moesten maandag wél weer gewoon naar school. 'We gaan terug naar de basis met pen en papier,' aldus Brigitte Laukens, schooldirecteur van het ROC horeca en dienstverlening in Den Haag. 'Dat wordt ouderwets boekenwerk', zegt een student op de eerste schooldag.
Volgens het schoolbestuur gaat het nog weken duren voordat het computersysteem weer op orde is. 'Onze bedrijfskritische systemen hebben wel back-ups gemaakt van bijvoorbeeld financiën en leerlingvolgsystemen, maar het duurt een paar weken om erachter te komen wat we daarvan in de lucht kunnen houden', zegt Hans Schutte, voorzitter van het college van bestuur van ROC Mondriaan.
Over het onderzoek naar de hackers kan de school nog niks loslaten. 'We weten nog niet hoe ze zijn binnengekomen en wat ze precies willen. Of dat losgeld is of iets anders. Vooralsnog richten wij ons eerst op het op gang brengen van onze systemen, zodat onze leerlingen en docenten weer normaal hun werk kunnen doen.'

'Goeie smoes om niet naar school te hoeven komen'

De eerste schooldag was anders dan anders voor de 20.000 studenten die een opleiding volgen bij ROC Mondriaan. 'Het was wel een goeie smoes geweest om niet naar school te hoeven komen', grapt een student. De lessen gaan er de komende weken anders uit zien. 'Maar het fijne van onze school is dat we ook kooklessen hebben. Met een paar messen en uien kunnen de leerlingen snijtechnieken gaan oefenen. Daar heb je geen computer bij nodig en dat is wel heel fijn', zegt directeur Laukens.
De hack werd vorige week ontdekt toen medewerkers op verschillende locaties van ROC Mondriaan niet konden inloggen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de opleiding geadviseerd om systemen en bestanden tijdelijk onbereikbaar te maken. Daarom heeft de school die nu zelf helemaal platgelegd. Zo kunnen, is de hoop, de omvang en de gevolgen van de hack in beeld worden gebracht.