Presentator Tjeerd Spoor door 3D-scanner van Madurodam: 'Dit is veel te veel eer'
Tjeerd Spoor door 3D-scanner voor eigen miniatuur in Madurodam
DEN HAAG - Madurodam is een stad met al 65.000 inwoners, maar binnenkort komt er nog eentje bij. West Wordt Wakker-presentator Tjeerd Spoor is 3D-gescand en krijgt een mooi plekje in het park. 'Ik was vroeger al niet weg te slaan uit Madurodam, dus het is wel heel bijzonder om er nu zelf te mogen staan.'
Onder begeleiding van maquettebouwer Mitchell Duivesteijn gaat Tjeerd de scanner in. Het is een grote ronde studio, met honderden kleine camera's en felle lampen. 'Je moet straks even stil staan en dan maken we in één keer tweehonderd foto's van je', legt Mitchell uit. Dat blijkt moeilijker dan gedacht, geeft Tjeerd na afloop toe. 'Je moet nog wel opletten hoe je gaat staan. Ik stond eerst gelijk met m'n ogen dicht.' Maar bij de tweede scan ging het goed.
'Het is bijzonder dat Tjeerd in het park komt, want eigenlijk zetten we bijna nooit iemand in Madurodam neer. Alleen oud-collega's of bekende Nederlanders', zegt Pieter de Hullu, Digital Manager van Madurodam. Maar voor de presentator van West Wordt Wakker maakt het park een uitzondering. 'We zijn er trots op dat we al sinds 1952 een icoon van Den Haag zijn. En dat ben jij inmiddels ook, alleen niet sinds 1952', verklaart directeur Sander Gielen. 'Een Haags icoon in een Haags icoon, dat vinden we hartstikke leuk.'
Niet weg te slaan
Tjeerd noemt het 'veel te veel eer', maar is ook trots op zijn plekje. 'Ik kwam als klein Tjeerdje al in Madurodam. Ik was helemaal gek van de trams en de treinen die daar reden. Ik was er niet weg te slaan, dus om daar nu zelf tussen te staan, vind ik wel heel bijzonder.' Tjeerd mag zelf een plekje uitkiezen, maar het wordt zeker een plekje bij het spoor.

Maquettebouwer Mitchell heeft er nog wel even even werk aan. Nadat het poppetje 3D-geprint is, moet het nog met de hand worden geverfd. Het is nog niet bekend wanneer mini-Tjeerd wordt onthuld.