Instellingen

Limes Bubble Barrier moet plastic bij Katwijk tegenhouden voordat het de zee in stroomt

Plastic afval in het water
Plastic afval in het water © ANP
KATWIJK - Met luchtbellen de vervuiling in zee tegen gaan. In de monding van de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee wordt volgend jaar een bellenblaasmachine geplaatst, de zogenoemde Limes Bubble Barrier, die moet zorgen voor minder plastic in de zee. Het initiatief is van Stichting Coast Busters die met behulp van crowdfunding en financiering van gemeentes, het waterschap van Rijnland en het bedrijfsleven het beoogde bedrag bij elkaar hebben gekregen.
De Limes Bubble Barrier is geen cocktail met limoen en bubbels, maar het nieuwste wapen in de strijd tegen plasticvervuiling. Vernoemd naar De Limes, de Latijnse naam voor de grens van het Romeinse rijk die niet verder liep dan de Rijn. 'Wij willen het plastic hier ook stoppen', stelt de organisatie.
Bij het gemaal van Katwijk wordt slechts één op de 233 plasticdeeltjes uit het water gezeefd, bleek uit een steekproef. Met de Limes Bubble Barrier is het mogelijk om zelfs plastic met een doorsnede van één millimeter uit het water te blazen. Tussen de 86 en 90 procent van de vervuiling wordt tegengehouden voor het in zee stroomt.

Opwaartse stroming

Het principe achter de Limes Bubble Barrier is heel eenvoudig. Op de bodem van de rivier wordt een geperforeerde buis geplaatst waar lucht door wordt gepompt. De luchtbellen vormen een bellenscherm, dat zorgt voor een opwaartse stroming die afval naar een opvangsysteem aan de oever duwt.
Zo werkt het:
De Coast Busters hopen dat het bubbelscherm voor de zomer van 2022 in werking is. 'Maar we zijn natuurlijk afhankelijk van zaken zoals de formalisatie van toegezegde geldbedragen, vergunningen, bijkomende infrastructuur en ook de werkplanning van moederorganisatie The Great Bubble Barrier', laten de Coast Busters weten.
In Amsterdam is in 2019 bij het Westerdok een bellenscherm geplaatst, kijk hier naar een korte impressie: