Strandtenthouders kunnen opgelucht ademhalen: ook Hoogheemraadschap staat overwintering toe

Strandtent op Scheveningen
Strandtent op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - De strandpaviljoens in Den Haag en het Westland mogen komende winter blijven staan. De gemeente en de minister hadden al groen licht gegeven, maar het Hoogheemraadschap had het laatste woord. Deze gaf dinsdag ook toestemming. 'Gezien de bijzondere situatie sluit het bestuur van Delfland aan bij de lijn van de minister en staat het de paviljoenhouders toe om ook de komende winter te overwinteren', zo laat het Hoogheemraadschap weten.
Het overwinteren werd vorig jaar voor het eerst toegestaan. Op deze manier hadden de door de coronacrisis getroffen horecaondernemers minder kosten, door het niet hoeven op- en afbouwen van de strandtenten. Vandaar dat Koninklijke Horeca Nederland ook voor dit jaar een verzoek heeft gedaan om de tenten te mogen laten staan.
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen had al gezegd dat strandtenten wat haar betreft niet afgebroken hoeven te worden, maar dat provincies, gemeenten en waterschappen het laatste woord hadden.

Natuurlijke groei duinen gevaar

Hoogheemraadschap Delfland hield tot dinsdag nog een slag om de arm. 'Als er strandtenten in de winter staan, dan kan de natuurlijke groei van de duinen door zandverstuiving gevaar lopen', legde een woordvoerder van het Hoogheemraadschap uit.
Maar uiteindelijk heeft het Hoogheemraadschap de belangen van de strandtenthouders de doorslag laten geven. 'Evenals vorig jaar heeft Delfland veel begrip voor de situatie waarin de ondernemers zich bevinden door de coronacrisis. Gezien de zeer uitzonderlijke situatie komt Delfland nog een keer tegemoet aan het verzoek', zo laat het Hoogheemraadschap weten.