Nieuws

Bodegraven verlengt noodverordening begraafplaats Vredehof

Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West
BODEGRAVEN - De noodverordening voor de begraafplaats Vredehof in Bodegraven is verlengd. De geldende noodverordening liep in de nacht van dinsdag op woensdag om middernacht af, maar geldt nu tot 14 september.
De noodverordening werd begin dit jaar ingesteld nadat complotdenkers verhalen hadden verspreid over de begraafplaats. Daar zouden lichamen liggen van kinderen die slachtoffer zijn geweest van misbruik door satanisten. Ook zouden volwassen inwoners van Bodegraven zelfmoord hebben gepleegd omdat ze het kindermisbruik hadden gezien. Het leidde tot een stroom aan ongewenste bezoekers op de begraafplaats en tot veel onrust in de gemeente, vandaar dat de noodverordening werd ingesteld.
De verhalen werden verspreid door onder andere Joost Knevel, een oud-inwoner van Bodegraven die naar Spanje was gevlucht. Knevel. is eerder deze maand opgepakt en uitgeleverd. Van zijn twee mede-complotdenkers is er één in Nederland veroordeeld wegens opruiing, de ander, Micha Kat, zit vast in Noord-Ierland in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering.
De gemeente won eerder een rechtszaak tegen de drie complotdenkers waarbij de rechtbank oordeelde dat de mannen moeten stoppen met het verspreiden van hun onzin.

Afscheid

De gemeenteraad nam dinsdagavond afscheid van burgemeester Christiaan van der Kamp, die na tien jaar burgemeesterschap elders aan de slag gaat. De burgemeester kreeg een hoop lof toegezwaaid van locoburgemeester Inge Nieuwenhuizen en de fractievoorzitters in de gemeenteraad, onder meer over zijn aanpak van de complotdenkers. Van der Kamp zei daar zelf gisteravond over: 'Het geeft een goed gevoel dat de complotdenkers vastzitten, dat hun onzin is gestopt en dat de nagedachtenis van onze inwoners niet meer wordt besmeurd.'
Burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk
Burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk © Omroep West

Waarnemer

De waarnemend burgemeester van de gemeente, oud-provinciebestuurder Erik van Heijningen, is dinsdag beëdigd door Commissaris der Koning Jaap Smit. Woensdagavond zal hij tijdens een extra raadsvergadering worden geïnstalleerd. Een nieuwe burgemeester wordt naar verwachting pas benoemd na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
Eerder schreven we in dit artikel dat de noodverordening niet verlengd was. Dit bleek onjuist, het artikel is daarom aangepast.