Tips voor het UIT Festival en hoe je gratis kaarten kan winnen bij Radio West

UIT Festival 2019
UIT Festival 2019 © Wouter Vellekoop
DEN HAAG - Dit weekend is de traditionele aftrap van het Haagse culturele seizoen tijdens het UIT Festival. Je kunt voorproefjes zijn bij ruim dertig theaters en instellingen. De cultuurredactie van Omroep West heeft een selectie met aanbevelingen en tips. Wil je verder nog inspiratie opdoen? Komende week is het UIT! Week op Radio West en kun je veel vrijkaarten winnen, zoals theaterkaarten, fietstochten, rondvaarten en kaarten voor andere uitstapjes in de regio.
Op Radio West maken luisteraars vanaf zaterdag 4 september in de Westweter kans op kaarten voor de musicals Soldaat van Oranje, Titanic, Diana & Zonen en Disney's Aladdin. Verder zijn er kaarten voor de jubileumshow van Tineke Schouten en de nieuwe klucht van Jon van Eerd. De hoofdprijs van de Westweter is een geheel verzorgd diner voor twee personen inclusief wijnarrangement bij Bries in Noordwijk.
Tijdens het UIT Festival kun je bij ruim dertig theaters, podia en andere culturele instellingen binnenkijken. Alleen, evenals vorig jaar, kun je niet spontaan ergens naar toe. 'Boek je bezoek', is het devies van de organisatie. Drie dagen lang zijn er in Den Haag optredens.
Op zondag is het kloppend hart van het UIT Festival het Lange Voorhout. Dat ziet er dit jaar anders uit. Er staat een groot terras met een podium waar de bezoeker voorproefjes krijgt voor het komende seizoen. Om toegang te krijgen tot dit festivalterrein, moet je een ticket reserveren. Het slenteren langs kraampjes van verschillende aanbieders zit er dit jaar nog niet in. De instellingen die daar normaal druk aan het flyeren zijn, bieden hun programma nu op de Cultuurmarkt Online aan.
Ron Davids presenteert zondag op Radio West het programma Vroeger werd later tussen 14.00 en 17.00 uur live vanuit het Haagse centrum om de sfeer op te snuiven van het UIT Festival en te praten met artiesten en bezoekers.
Het volledige programma van UIT Festival staat online. Dit zijn onze tips:

VRIJDAG 3 SEPTEMBER

 • Buitenbios met David Byrne’s American Utopia
  Regisseur Spike Lee documenteert de briljante en tijdloze Broadway-show uit 2019 van voormalig Talking Heads-frontman David Byrne, gebaseerd op zijn gelijknamige, meest recente album en tour.
  Tijd: 21:00 – 22:45
  Locatie: Helena van Doeverenplantsoen, Den Haag
 • Tom Lash
  Tom Lash is cabaretier en theatermaker. Hij stond in 2012 in de finale van cabaretfestival Cameretten. In 2021 verschijnt zijn eerste boek: ‘Waarom je niet gelukkig bent (en het waarschijnlijk nooit zal worden)
  Tijd: 20:55 – 21:20
  Locatie: Laan van Hoornwijck 140, Den Haag, Nederland
 • 'Vive Aznavour!
  Michael Abspoel, 'de stem' van het televisieprogramma Man bijt hond, brengt een ode aan Aznavour, de man die de vergankelijkheid tartte en bleef zingen als een jonge god.
  Locatie: Loosduinse Hoofdstraat 555 – 2552 AE Den Haag
  Tijd: 19:20 – 19:40
Michael Abspoel | Foto via UIT Festival
Michael Abspoel | Foto via UIT Festival

ZATERDAG 4 SEPTEMBER

 • PAARD VAN STAL FESTIVAL
  De gitaren kunnen uit het vet! Na een kabbelend rustige zomerperiode is PAARD klaar om op volle toeren te gaan draaien in alle zalen. Daarom mag op zaterdag 4 september het PAARD VAN STAL; Een gratis festival in alle zalen met een aantal fraaie acts zoals 4B2M en Toverberg! We eindigen de avond met guilty pleasures en vergeten hits bij 80s 90s Nullies.
  Locatie: PAARD, Prinsegracht 12, Den Haag
  Tijd: 19:00 - 23:00, verschillende tijdslots
 • HNT nachtrit, theatrale tour door de koninklijke schouwburg mét verrassingsacts
  Een theatertour in de Koninklijke Schouwburg. Je komt op plekken waar bezoekers nooit komen, de heilige plekken van een theater. Onder het podium, tussen de decors en oude jurken, in de coulissen. Tussendoor zijn er verrassingsacts. Een live performance op het podium, spoken word tussen de kostuums en muziek op een niet-alledaagse plek. De Koninklijke Schouwburg komt tot leven als het donker wordt!
  Locatie: Korte Voorhout 3, Den Haag
  Tijd: 20:00 - 00:05, verschillende tijdslots
 • Meriç Artaç, The Arrival Of Mr. Z.
  Tijdens ons Open Huis op de zaterdagavond in de Nieuwe Kerk laat componist en muziektheatermaker Meriç Artaç een preview van haar nieuwe opera The Arrival of Mr. Z. horen.
  Locatie: Spui 175, Den Haag,
  Tijd: 20:15 – 20:45
Meriç Artaç | Foto via UIT Festival
Meriç Artaç | Foto via UIT Festival

ZONDAG 5 SEPTEMBER

 • Ed Struijlaart Ontbijtconcert
  Ed Struijlaart speelt een ontbijtconcert in Mercure. Geniet van de liedjes terwijl jij rustig wordt met je croissant en koffietje.
  Locatie: Spui 180, Den Haag
  Tijd: 09:00 - 11.00, verschillende tijdslots
 • Kunstmuseum
  In de aula van het Kunstmuseum zijn presentaties over drie komende bijzondere tentoonstellingen: Global Wardrobe – de wereldwijde modeconnectie, Paula Rego en De wereld volgens Roger Ballen.
  Tijd: 12:00 - 16:00 : De korte ‘flits’ lezingen worden doorlopend gegeven.
  Locatie: Kunstmuseum: Stadhouderslaan 41, Den Haag
 • Koorenhuis, Cultuurschakel
  Cultuurschakel heeft een scala aan cultureel aanbod, er komen diverse aanbieders aan bod. Denk aan buikdans, singer songwriting, dichtkunst en meer. Optredens van Teddy Macrander, Moves Haaglanden, James Owie, Maria Jose Sobral, Illversum, Mounamay
  Locatie: Prinsegracht 27, Den Haag, Nederland
  Tijd: 14:30 - 16:15
 • HNT Live
  Artiesten, die komend theaterseizoen bij Het Nationale Theater te zien zijn, geven een voorproefje! Op het podium van de grote zaal zullen ze alvast voor je optreden laten zien. Van muziek tot toneel, van opera en jeugd tot dans!
  Optredens van: De Toneelmakerij, The Ruggeds, Släpstick, Opera2day, De Zaak Shell, Lichter Dan Ik/Gif En Het Nationale Theater (Yerma)
  Locatie: Korte Voorhout 3, Den Haag
  Tijd: 13.00 - 17:30, verschillende tijdslots
Koninklijke Schouwburg
Koninklijke Schouwburg © Via UIT Festival
 • Diligentia
  Doorlopende voorstellingen met o.a. Marco Lopes, Murth Mossel en Anne Neuteboom.
  Locatie: Lange Voorhout 5,
  Tijd: 13:00 - 17.00, verschillende tijdslots