Oud-burgemeester Aptroot stuurt boze brief aan Zoetermeerse raad over subsidie evenementen

Culinair Zoetermeer werd in 2019 druk bezocht
Culinair Zoetermeer werd in 2019 druk bezocht © Patrick van Domburg
ZOETERMEER - De Zoetermeerse evenementen als het Bevrijdingsfestival en Culinair Zoetermeer staan op de tocht vanwege een ruzie tussen de ondernemersvereniging en de gemeente Zoetermeer. De twee partijen hebben het met elkaar aan de stok over subsidie en btw-afdracht. Het gaat daarbij om een bedrag van 100.000 euro per jaar. Dat blijkt uit een boze brief van de ondernemersvereniging aan de gemeente. Pikant detail: de voorzitter van de ondernemersvereniging is oud-burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot.
Netwerk Zoetermeer, zoals de ondernemersvereniging heet, geeft in de brief aan de gemeenteraad aan dat het door het geschil niet langer grote evenementen kan organiseren en vraagt de gemeente met een oplossing te komen. Tot die tijd ligt het overleg tussen beide partijen stil. De ondernemersvereniging draagt jaarlijks bij aan diverse evenementen. 'Dat dreigt nu in het water te vallen', zegt Aptroot, die van 2012 tot maart 2020 burgemeester was in Zoetermeer.
'Door de aanpassing in de subsidieregeling is Netwerk Zoetermeer plots btw-plichtig. Dat kost ons een ton per jaar en dat hebben we niet', legt de voormalig burgemeester uit. 'Dan kunnen wij niet hetzelfde programma realiseren. De gemeente wil dit voor 2019 nog compenseren, maar erna niet meer. Dus we zitten al met gat van een ton van 2020 en dit jaar komt er ook nog bij.'

'Gemeente verantwoordelijk voor financiële gevolgen'

Bovendien zou Culinair Zoetermeer niet meer passen in de nieuwe citymarketingstrategie van de gemeente en zijn er plannen om het Bevrijdingsfestival voortaan uit te besteden. 'Geen evenement krijgt meer dan 30 procent subsidie', zegt Aptroot. 'Dus het gratis Bevrijdingsfestival en Culinair Zoetermeer, twee van de best bezochte plaatselijke evenementen, staan hiermee op de tocht.'
Aptroot vindt dat de financiële gevolgen van het btw-probleem, dat volgens de businessclub door de gemeente zelf is gecreëerd, niet voor rekening zou mogen komen van de ondernemers en van Netwerk Zoetermeer. Dat staat ook in de brief aan de raad.

Duidelijkheid voor start evenementenprogramma

'De starre houding in de discussie en de besluiten die in het afgelopen jaar zijn genomen gaan niet alleen ten koste van de goede subsidierelatie, maar ook van het evenementenprogramma van Zoetermeer. Die kunnen zo niet meer aan de verwachtingen voldoen of zelfs deels niet meer worden georganiseerd', aldus het bestuur van Netwerk Zoetermeer.
De ondernemersvereniging zegt het overleg met het college te willen hervatten zodra er zekerheid is over de compensatie van de btw die de ondernemersvereniging sinds 2019 moet afdragen. Ook wil het bestuur duidelijkheid over de intenties die het stadsbestuur heeft met de subsidieregeling, nu de aanvraag voor 2022 moet worden ingediend en de voorbereidingen voor het evenementenprogramma van komend jaar in de startblokken staan.

Gemeente wil uit impasse komen

De gemeente Zoetermeer laat in een reactie weten dat het allemaal zover nog niet is. Ook wijst de gemeente naar de Belastingdienst. 'Netwerk Zoetermeer moet btw-aangifte doen over 2019, dat is de enige manier om zekerheid te krijgen.' Verder heeft het stadsbestuur besloten aan de ondernemersvereniging een subsidievoorschot te verstrekken 'om uit de impasse te komen die is ontstaan'. De gemeente gaat de btw vervolgens zelf terug vragen bij het btw-compensatiefonds. Op die manier kan Netwerk Zoetermeer haar begroting voor 2019 netjes afsluiten en de rekeningen blijven betalen.
'Netwerk Zoetermeer zal vervolgens bezwaar maken bij de Belastingdienst. Dat dwingt de Belastingdienst tot een concreet antwoord op de btw-kwestie, zodat voor alle partijen duidelijkheid ontstaat. Ook voor de jaren daarna. Netwerk Zoetermeer loopt in haar berichtgeving op het antwoord van de Belastingdienst vooruit', zegt de gemeente in een reactie. 'Zowel Netwerk Zoetermeer als de gemeente Zoetermeer is nog in afwachting van dit besluit, waarbij de inschatting van de gemeente is dat de btw gecompenseerd gaat worden. Als dit toch niet het geval is, gaan we in goed overleg kijken naar oplossingen.'