Allereerste Dirk Kuyt Foundation sportplein geopend: 'Heel belangrijk dat iedereen kan sporten'

Het sportplein van de Dirk Kuyt Foundation in Noordwijk
Het sportplein van de Dirk Kuyt Foundation in Noordwijk © Omroep West
NOORDWIJK - Bewegen is een recht voor iedereen. Onder dat motto opende oud-voetballer Dirk Kuyt woensdagmiddag in Noordwijk het eerste Dirk Kuyt sportplein. De cliënten van de Van den Berghstichting kunnen daar hun hart ophalen, dankzij de Foundation van Kuyt en de plaatselijke Lionsclub.
'Dirkieee! Hé Dirk!' Vol enthousiasme wordt voormalig Feyenoord-voetballer Dirk Kuyt onthaald in Noordwijk, waar hij het allereerste Dirk Kuyt sportplein van Nederland opent. Op het plein is een multifunctioneel sportveld aangelegd, waar onder meer op kan worden gevoetbald, gevolleybald en gebasketbald.
'Ik ga een wedstrijdje doen zo. Een wedstrijdje met Dirk Kuyt winnen', zegt Dennis enthousiast tijdens de opening van sportplein. Hij is één van de bewoners van woonzorgpark Willem van den Bergh waarbij het plein komt te liggen. Ook bewoner Jaap is blij dat het plein er nu eindelijk is. 'Ik weet waar ik het voor doe. Het is uitermate belangrijk voor mij als ik verder wil', doelt hij op zijn overgewicht.
Bewoners woonzorgpark dolgelukkig met opening sportplein Dirk Kuyt Foundation

'Ik ben supertrots'

Het is precies de reden waarom Katwijker Dirk Kuyt zijn foundation in 2005 oprichtte, namelijk om de gehandicaptensport in Nederland te ondersteunen. 'Ik ben dan ook supertrots dat dit plein de naam Dirk Kuyt Foundation mag dragen. Het is fantastisch dat we dat met heel veel mensen voor elkaar hebben gekregen', zegt hij in het TV West Nieuws.
'Het is heel belangrijk voor ieder mens om te kunnen sporten en dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is al een klus om mensen met een beperking bij de sportverenigingen te krijgen, maar pleintjes zoals deze kan je in Nederland denk ik weinig vinden', vertelt Kuyt. 'Het moet namelijk allemaal toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Daarom zijn we hier enorm trots op.'
Kijk hier naar het hele interview met Dirk Kuyt over de opening van het sportplein, de Paralympische Spelen en zijn foundation:
Interview met Dirk Kuyt over opening speciaal sportplein: 'Sporters met een beperking zijn een voorbeeld'