Den Haag mag opkopers van goedkopere woningen gaan weren

Huis staat te koop in Den Haag
Huis staat te koop in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Gemeenten mogen beleggers gaan weren die goedkope en middeldure woningen opkopen en die vervolgens weer verhuren. Per 1 januari wordt een wetswijziging van kracht die dat mogelijk maakt, schrijft de NOS. De gemeente Den Haag is enthousiast over het plan: opkopers mogen de eerste vier jaar na de investering de woning niet verhuren.
Door de wetswijziging krijgen mensen die een koopwoning zoeken meer kans. Gemeenten moeten wel kunnen onderbouwen in welke buurten er door de opkoopactiviteiten van beleggers 'onevenwichtige en onrechtvaardige effecten' optreden.
Volgens de Haagse wethouder Martijn Balster wordt in sommige wijken zelfs de helft van alle woningen opgekocht door beleggers. 'Die woningen gaan heel duur de verhuur in. En dat betekent dat die woningen niet meer beschikbaar zijn voor mensen met een gewoon inkomen. Dat is buitengewoon kwalijk. We moeten dat tegengaan en daar is de wet cruciaal voor', zegt de wethouder tegen NOS.

Investeerder tegen opkoopbescherming

Den Haag sluit een opkoopbescherming voor de hele stad niet uit. Maar daar is investeerder Jeroen Lentze tegen. Hij bezit meer dan honderd huizen in de stad. 'Er is best wat voor te zeggen om gemeenten handvatten te geven om negatieve trends aan te pakken. Ik snap dat je woekerhuren of hele straten die omgekat worden naar kamerbewoning wil tegengaan. Dan snap ik dat er een quotum komt per wijk of een verbod voor bepaalde straten. Maar alles verbieden in de hele stad, is geen oplossing', zegt Lentze tegen de NOS.
Jeroen Lentze is een bekende investeerder in Den Haag. De laatste tijd is hij vaker in het nieuws omdat hij onderhandelt over de overname van ADO Den Haag.
Volgens Lentze kan opkoopbescherming ook leiden tot minder nieuwe woningen. Hij zegt dat de woningen die hij koopt, altijd op de bovenste etage zijn. 'Ik vraag dan een vergunning om er bovenop een nieuwe woning te bouwen. Zo voeg ik iets toe aan deze stad. Maar dat kan niet meer met zo'n verbod.'

Middenhuur

Lentze zegt zelf vooral woningen voor een middenhuur tot zo'n duizend euro te verhuren en zich altijd aan het puntensysteem voor maximale huren te houden.