Instellingen

Theaters kiezen massaal voor toegang met coronacheckapp

Publiek in het theater
Publiek in het theater © Stadstheater Zoetermeer
REGIO - Het overgrote deel van de theaters maakt dit cultuurseizoen gebruik van de coronacheckapp. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West langs schouwburgen en theaters in onze regio. Storm loopt het nog niet voor het nieuwe seizoen: veel bezoekers zijn terughoudend met boeken, waardoor het voor zalen vaak te duur is om grote producties te plannen.
Door te kiezen voor de coronacheckapp mogen theaters de anderhalvemeterregel loslaten en kunnen er dus meer kaarten verkocht worden. Als een zaal voor vaste zitplaatsen met anderhalve meter afstand kiest, mogen er maximum 75 mensen naar binnen.
Uit een enquête die het Stadstheater Zoetermeer onder de bezoekers hield, kwam naar voren dat ruim 75 procent van de ondervraagden er geen moeite mee heeft om een coronatoegangsbewijs te tonen. De meesten bezoekers van het Zoetermeerse theater voelen zich veiliger als er voor binnenkomst om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd.

Vaccinatiebewijzen controleren

Één theater in de regio gaat geen gebruik maken van de coronacheckapp. Dat is het Zeeheldentheater in Den Haag dat een bezetting van 35 stoelen aanhoudt. 'We hebben niet de mogelijkheid om vaccinatiebewijzen te controleren, de meeste groepen willen dit ook niet, dat is teveel gedoe bij de kassa', laat Yvette Olof van het Haagse theater weten. Tegelijkertijd merkt Olof dat vooral senioren nog steeds huiverig zijn om het theater te bezoeken. De speciale senioren-voorstellingen zijn naar eind november verplaatst.
Bij theater De Naald in Westland merken ze dat er wel wat weerstand is tegen het verplichten van een coronabewijs. 'We doen ons best om alle gasten tevreden te stellen. Te zien aan de kaartverkoop, zijn er ook heel veel mensen die het geen enkel probleem vinden.'

Een voorstelling per avond

'Als er één ding is dat we van corona geleerd hebben is het dat flexibiliteit van het grootste belang is', stelt de Goudse Schouwburg. Daarom houden we wat ruimte in de programmering om door het seizoen heen actueel aanbod bij te kunnen boeken. Stadstheater Zoetermeer heeft uit voorzichtigheid slecht één voorstelling per avond geboekt, normaliter zijn dit er vaak twee.
De voorstellingen die in de coronaperiode werden afgelast, zijn doorgeschoven. Dat is verplicht, anders moesten de artiesten financieel gecompenseerd. 'Daardoor is er ook minder ruimte in de agenda voor eigen producties', stelt het Haagse theater Diligentia.

Financieel haalbaar

Verder zijn de theaters in de regio behoudender in hun programmering. Er zijn minder nieuwe shows geboekt en weinig grote producties. 'We hebben nog niet veel grotere producties kunnen programmeren, omdat we niet weten of die financieel haalbaar zijn', laat de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal weten. Voor het maken van een programma moet een voorinvestering worden gedaan. Doordat artiesten niet konden optreden en ze minder inkomsten hebben, lukte het niet iedereen om een nieuw programma te maken.
Wat bij veel theaters op de agenda staat, is cabaret. Dat is niet alleen omdat we nu veel behoeften hebben om te lachen, maar ook omdat cabaret een flexibele vorm van theater is waar vaak geen grote decors voor nodig zijn.

Overheidssteun hard nodig

Financieel blijft het spannend. 'Bij onze begroting gaan we uit van volledige bezetting, de inkomsten blijven voorlopig op twee derde steken vanwege de beperkende maatregelen. Financieel zal het dus een lastig seizoen worden', meldt Concordia Theater in Haastrecht. De Leidse Schouwburg voegt daaraan toe: 'De culturele sector kende de afgelopen jaren (ook voor corona) een financiële kaalslag door de bezuinigingen. Overheidssteun is hard nodig om deze klap te boven te komen.'
Een ding is wel duidelijk, zodra de beperkende maatregelen worden opgeheven, gooien de theaters alle kaarten in de verkoop.
De volgende theaters hebben meegewerkt: Amare, Diligentia & Pepijn, Zeeheldentheater, Zuiderparktheater in Den Haag, Concordia in Haastrecht, Goudse Schouwburg, Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal, Parkvilla In Alphen aan Den Rijn, Stadstheater Zoetermeer, Theater Het Trefpunt In Warmond en Westlandtheater De Naald

LEES OOK: