Viering Leidens Ontzet gaat door, maar zonder optocht en met hek om kermis

De kermis is dit jaar een stuk kleiner dan normaal
De kermis is dit jaar een stuk kleiner dan normaal © ANP
LEIDEN - Dat er onderdelen bij de viering van het Leidens Ontzet geschrapt zouden worden, zat er vanwege de coronasituatie al aan te komen. Maar het is minder erg dan menig Leidenaar vreesde. Zo blijft de horeca open, mogen er bootjes met bandjes door de gracht varen, en kunnen traditionele onderdelen als het minikoraal en de reveille doorgaan. De kermis wordt kleiner en er komt een hek omheen. Testen voor toegang is het devies om het kermisterrein op te kunnen. Wel gaat er een streep door de grote optocht en de intocht van de geuzen. Het doorgaan van de taptoe is nog onzeker, dat wordt later besloten wanneer duidelijk is of de anderhalve meter-maatregel verdwijnt.
Dat maakte de 3 October Vereeniging donderdag bekend tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. Het traditionele uitdelen van haring en wittebrood en het gezamenlijk hutspot eten kan doorgaan. De inschrijvingen daarvoor zijn wel digitaal. Waar ook een streep doorheen gaat, is Jazz bij de Burcht en het polsstokspringen. 'De suggestie dat er niks zou kunnen, daar wil ik ver weg van blijven. Volgens mij wordt het een groot feest', zei wethouder Yvonne van Delft. Het jongerenfeest dat was aangekondigd, gaat alleen door als de coronamaatregelen van dat moment het toelaten en wordt dan gehouden in park Matilo. De hoop is dan wel dat er meer dan 750 jongeren mogen komen, want dat aantal 'is aan de magere kant', aldus Van Delft.
Vanwege de veel te grote drukte in voorgaande jaren, zou het Leidens Ontzet er dit jaar er sowieso al anders uitzien. Die enorme drukte zorgde voor veiligheidsproblemen. Daardoor werd al eerder besloten geen massale feesten meer langs de Nieuwe Rijn te houden en zou er geen versterkte muziek meer te horen zijn bij ieder café dat Leiden rijk is. In plaats daarvan varen er bootjes met bandjes door de grachten. En buiten de binnenstad zou een jongerenfeest zijn, die waarschijnlijk dus doorgaat. Het feest is voor jongeren van 15 tot en met 28 jaar oud. Mocht de regel van maximaal 750 bezoekers worden geschrapt, dan kunnen er zo'n 6000 jongeren terecht.

Vorig jaar digitaal vanwege corona

Naast de drukte, gooit de stand van zaken rondom corona nu ook enigszins roet in het eten. De voorzitter van de 3 October Vereeniging, Rik Kamps, was begin mei nog positief gestemd. 'We zetten vol in op een normale viering', zei hij toen. Ook burgemeester Lenferink zei dit voorjaar er vanuit te gaan dat Leidens Ontzet 'gewoon' gevierd zou kunnen worden. Dat blijkt nu iets te hoopvol te zijn geweest, maar toch zal het feest voor een groot deel doorgaan. Vorig jaar werd het Leidens Ontzet vanwege corona geheel zonder publiek gevierd. Verschillende evenementen rond 3 oktober waren toen digitaal te volgen.
Leiden was deze week al in spanning over wat er wel en niet door zou gaan bij het Leidens Ontzet:
Wat mag er wel en wat mag er niet tijdens de 3 oktober feesten in Leiden?