OM: Zestal runde vanuit Haagse Schilderswijk drugshandel van Zuid-Amerika naar Europa

Cocaïne snuiven
Cocaïne snuiven © John van der Tol
DEN HAAG - Vanuit de Haagse Schilderswijk zijn drugstransporten van Zuid-Amerika naar Europa geregeld door vijf broers uit Den Haag en de zwager van een van hen. Daar verdenkt het Openbaar Ministerie het zestal mannen van. Tijdens verschillende politie-invallen eerder dit jaar is 3,5 miljoen euro aan contant geld, een grote hoeveelheid drugs en een cocaïnewasserij aangetroffen.
Tussen begin 2020 en maart van dit jaar hebben de zes verdachten volgens de officier van justitie gehandeld in cocaïne, heroïne, speed en xtc en ook nog eens miljoenen euro's witgewassen. De politie kwam de verdachten op het spoor na het kraken van chatdienst Sky ECC, een berichtendienst dat criminelen gebruiken om met elkaar te communiceren via 'versleutelde teksten'.
Zelf ontkennen de mannen iedere vorm van betrokkenheid. Op de vraag hoe het komt dat hij een verborgen ruimte in zijn auto heeft, oftewel een plek om drugs of geld te verstoppen, antwoordde een van de verdachten donderdag tijdens de rechtszaak ontkennend: 'Ik zit hier voor niks. Die auto heb ik zo gekocht.'

Vrijgelaten in afwachting van proces

In afwachting van hun verdere proces volgend jaar juni, zijn de mannen donderdag vrijgelaten door de rechtbank. Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens, maar de rechter besliste anders. Wel moeten de mannen zich aan een aantal voorwaarden houden. Onderling contact is verboden, ze mogen Nederland niet verlaten en moeten hun paspoorten inleveren.