'Vandaag hangt het van jullie af', La Casa de Papel-bankrovers proberen Haagse kluis te kraken

Deelnemers aan El Hotel de Papel in de bankkluis
Deelnemers aan El Hotel de Papel in de bankkluis © Omroep West
DEN HAAG - Recht tegenover Paleis Noordeinde in Den Haag kunnen bezoekers in Hotel Indigo, de voormalige Nederlandsche bank, de goudvoorraad proberen te roven. Tenminste, daar moet het op lijken. Het hotel is gedeeltelijk omgebouwd tot decor van de populaire Netflix-serie La Casa de Papel. In het voormalig bankgebouw stappen deelnemers regelrecht in de wereld van de serie. Netflix organiseert dit om het vijfde seizoen van de serie in te luiden.
Fans van de Netflix-serie kunnen dit hele weekend deelnemen aan de experience. In El Hotel de Papel, zoals Hotel Indigo voor de gelegenheid heet, lopen deelnemers door verschillende iconische scènes uit de serie. En het draait maar om één ding: de buit binnen halen.
De spanning bij de groep deelnemers uit zich in de hotellobby door een onrustige stilte. Een dochter met haar moeder, een stelletje uit Noord-Brabant en wat vriendinnen hebben de La Casa de Papel-experience gewonnen door een foto in te sturen of een goede motivatie te schrijven waaruit blijkt dat je een groot fan bent van de serie. Het Brabantse stel heeft een plaatje ingestuurd van hun La Casa de Papel-carnavalswagen.

Streng kijkende bankrovers

De deur gaat open en ze worden ontvangen door streng kijkende bankrovers in rode pakken, die duidelijk maken dat het team is uitgedund en dat ze nieuwe leden in de bende nodig hebben. 'Vandaag hangt het van jullie af', zegt de actrice op gedragen toon. De deelnemers worden eveneens in rode pakken gehesen en krijgen een kenmerkend La Casa de Papel-masker.
Een vrouw fluistert door de kleine gaatjes in het masker dat ze het best een beetje spannend vindt. De groep volgt de gangen en komt in een soort sfeervolle bar terecht. Portretten van de La Casa de Papel-hoofdrolspelers hangen aan de muur boven de enorme kluisdeur, de originele kluis van de voormalige Nederlandsche Bank. Met een klein hapje, drankje en een zelf ingezet Spaans lied van de serie, danst de groep deelnemers wat verlegen met de luidruchtige actrice die ze vervolgens met een hard 'Vamos!' door een gat in de muur jaagt.
Rennen voor je leven in de bankkluis als La Casa de Papel-bankrover

Rennen voor je leven in de bankkluis

Plots staan ze in een ruimte met pakken bankbiljetten. Een volgende ronde, ontzettende dikke kluisdeur staat open. Een gespierde, grimmig kijkende man geeft instructies hoe te ontsnappen door de kluis met alarmlaserstralen. Eén voor één proberen de wannabee-bankrovers over en onder de laserstralen door te kruipen.
Maar allemaal raken ze er één. Alarmen gaan af en een man met baard schreeuwt dat ze moeten wegrennen. Twee monumentale stenen trappen verder staat bovenaan een agent te wachten. Hij dirigeert ze naar een muur, waar een politiepolaroid wordt gemaakt. 'We hebben geprobeerd het goud te stelen, maar het is het hele team niet gelukt,' lacht een deelneemster na de experience. 'Daarna moesten we rennen voor ons leven. Maar we hebben nog wel een gouden munt van La Casa de Papel gekregen', laat een jonge man zien.

Seizoen vijf is te zien

De experience sluit aan op de serie La Casa de Papel waar een groep overvallers zowel de Munt van Spanje als de Centrale Bank van Spanje proberen te beroven. Dit onder leiding van het meesterbrein El Profesor. De groep gaat voortvarend van start, maar er liggen een hoop hobbels op de loer, niet in de laatste plaats door de groep gijzelaars en de politie die ze achtervolgt. Het vijfde en laatste seizoen van de serie is inmiddels te zien op Netflix.
Om tickets voor de experience te winnen kun je je nog aanmelden op de website van elhoteldepapel.nl en een motivatie en eventueel een foto of video opsturen.