Beschoten shishalounge Leiden moet twee weken de deuren sluiten

LEIDEN - Op last van de gemeente Leiden moet de Marrakech Lounge aan de Herenstraat zeker twee weken dicht. In die veertien dagen gaan de gemeente Leiden en de burgemeester kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn bij de shishalounge. De beschieting van vrijdagochtend, waarbij de ruit van het pand doorzeefd werd met kogels, is de aanleiding voor de sluiting. 'Het is een spoedsluiting, bedoeld om te voorkomen dat op korte termijn zoiets weer gebeurd', zegt burgemeester Lenferink in gesprek met mediapartner Sleutelstad.
Om drie uur 's nachts hoorden buurtbewoners harde knallen en bleken de deur en de ruiten van de shishalounge doorzeefd met kogels. Zeker dertien schoten werden er gelost op het pand aan de Herenstraat. De eigenaar is er 's nachts meteen heen gegaan en kon niet geloven wat hij zag. Hij vreesde toen al dat 'de gemeente zijn pand voor lange tijd gaat sluiten.'
Henri Lenferink licht zijn besluit toe bij mediapartner Sleutelstad:
Het is niet de eerste keer dat de shishalounge dicht moet. Vorig jaar werd de shishalounge op last van de burgemeester gesloten vanwege het overtreden van de coronaregels. Ook in 2015 moest de zaak dicht, nadat bleek dat de brandveiligheid niet in orde was.
In de vroege ochtend zijn de kogelgaten goed te zien
In de vroege ochtend zijn de kogelgaten goed te zien © Omroep West

Club past niet in de wijk

Voor de buurtbewoners komt de sluiting van de shishalounge dan ook niet uit de lucht vallen. De Marrakech Lounge zorgt volgens hen al jaren voor overlast in de buurt. 'Het gaat dan om rommel, herrie, dubbel parkeren en drugsoverlast. Zo'n club hoort hier gewoon niet in de wijk', vertelt Nelly Brands van de winkeliersvereniging. De beschieting van vannacht zat er volgens Brands al een tijdje aan te komen. De buurt is dan ook blij dat de lounge dicht moet.