Evenementensector protesteert op 11 september ook in Den Haag

De demonstratie van Unmute Us in Rotterdam op 21 augustus
De demonstratie van Unmute Us in Rotterdam op 21 augustus © ANP
DEN HAAG - Den Haag is een van de zeker negen steden waar op zaterdag 11 september gedemonstreerd wordt onder de naam Unmute Us! Daarmee roept de evenementenbranche het kabinet op om festivals en evenementen weer open te stellen.
Een van de trekkers van de demonstratie in Den Haag is nachtburgemeester Pat Smith. 'Het wordt tijd dat we de nachtcultuur in de schijnwerpers gaan zetten', zegt hij. 'Die nachtcultuur is voor jongeren een heel belangrijke uitlaatklep. Die hebben ze nodig om soortgenoten te leren kennen, want in het leven ga je op zoek naar gelijken. Die vind je soms op het werk, maar vaker daarbuiten.'
PIP, The Crave, het Bevrijdingsfestival Den Haag en Het Paard hebben zich inmiddels al aangesloten en Smith verwacht dat daar nog veel meer organisaties en podia bijkomen.

'Het moet positief en veilig zijn'

Hoe de demonstratie er op 11 september precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk. 'Daarover zijn we nog in druk overleg. We willen met een aantal wagens in ieder geval een route gaan volgen en op die wagens het nachtleven in de schijnwerpers zetten.'
Op 21 augustus waren er in verschillende steden ook al demonstraties van Unmute Us!, onder andere in Rotterdam. Toen demonstreerden er ongeveer 70.000 mensen.

Gesprek leverde niets op

Donderdag was er een gesprek tussen Unmute Us! en het demissionaire kabinet. Dat leverde uiteindelijk niets op en daarom komen er nu nieuwe demonstraties. Naast Den Haag en Tilburg als nieuwe steden doen onder andere ook Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Groningen en Utrecht weer mee.