Den Haag hoopt dat de buren plek hebben voor een islamitische begraafplaats

© ANP
DEN HAAG - Den Haag wil in omliggende gemeenten op zoek gaan naar een geschikte plek voor een islamitische begraafplaats. Dit omdat er binnen de gemeentegrenzen geen plek voor is. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) roept daarom Haagse gemeenteraadsleden op om bij partijgenoten in de buurgemeenten te vragen of zij het initiatief willen steunen. Op die manier moet het makkelijker worden om dan daar een begraafplaats te realiseren.
Dat blijkt uit een brief die Bredemeijer vrijdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Islamitische koepelorganisaties vragen de gemeente al langer om een eigen begraafplaats met eeuwig durende grafrust. Want in Den Haag zijn nu al wel begraafplaatsen waar een islamitische graflegging mogelijk is, maar daar wordt die eeuwige rust niet gegarandeerd. Dit terwijl sommige islamieten dat wel graag willen.
Daarom zocht de gemeente al eerder naar een plek binnen de eigen grenzen. Maar dat leverde niets op. Volgens de wethouder is er simpelweg geen plek voor. Een begraafplaats met de garantie dat de graven eeuwig blijven liggen, neemt veel plek in beslag. In zijn eigen woorden: 'Daarvoor is Den Haag al te verstedelijkt en bevat dit initiatief een te grote ruimtevraag in vergelijking met andere prioritaire ruimtevragen binnen Den Haag.'

Draagvlak creëren

Omdat de islamitische gemeenschap toch graag een begraafplaats in de omgeving wil, gaat Den Haag nu een beroep doen op buurgemeenten. Om daar 'draagvlak' te creëren doet de wethouder nu een beroep op de raadsleden. Hij hoopt dat de fracties partijgenoten in omliggende gemeenten willen benaderen met het verzoek of zij dit initiatief willen steunen.
Dat zou voor hem een steuntje in de rug zijn, als hij bij de buurgemeenten moet aankloppen, laat hij weten. Bredemeijer: 'Als het college weet dat er binnen die gemeenten voldoende draagvlak is om een islamitische begraafplaats aan te leggen, zal de bestuurlijke communicatie makkelijker verlopen.'

Verlanglijstje

De wethouder geeft ook al een verlanglijstje van de islamitische koepels mee. Het moet gaan om een gebied van ongeveer 20.000 vierkante meter. De grond moet kunnen worden aangekocht – er mag geen sprake zijn van erfpacht. Ook moet het terrein relatief makkelijk te bereiken zijn.
De islamitische koepels gaan zelf de grond kopen en zorgen voor exploitatie van de particuliere begraafplaats.