Coronavirus: Oegstgeest heeft hoogste vaccinatiegraad, Den Haag laagste

Een student laat zich op de Haagse Hogeschool vaccineren
Een student laat zich op de Haagse Hogeschool vaccineren © Omroep West
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van donderdag 9 september.

Oegstgeest hoogste vaccinatiegraad, Den Haag laagste

In Oegstgeest heeft meer dan 90% van de volwassenen een eerste vaccin gehad tegen het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM heeft vrijgegeven. De gemeente heeft daarmee het hoogste percentage gevaccineerden in onze regio. In Den Haag hebben de minste mensen procentueel één prik gehad: meer dan 60%.
Bekijk hieronder wat de vaccinatiegraad is in jouw gemeente. Je kan zien hoeveel mensen de eerste prik hebben gehad, maar ook het percentage dat volledig is gevaccineerd.

Deelnemers Rotterdamse demonstratie Unmute Us doen mee in Den Haag

De Rotterdamse deelnemers van de demonstratie van de evenementenbranche, bekend onder de naam 'Unmute us', sluiten zich aankomende zaterdag aan bij de deelnemers in Den Haag. De evenementenbranche protesteert zaterdag 11 september in meerdere steden tegen de strenge coronaregels.
De beoogde plek voor het protest in Rotterdam, naast de Euromast, bleek vanwege werkzaamheden niet geschikt voor een grootschalig protest. Daarop heeft de organisatie van de Rotterdamse demonstratie besloten om zich aan te sluiten in Den Haag. De protestmars vertrekt om 14.00 uur vanaf het Malieveld.

Horeca in Leids centrum zit omhoog met meubilair coronaterrassen

Zaterdag keert de markt terug naar het gebied rond de Nieuwe Rijn en dat betekent voor de horecaondernemers langs het water dat ze voor wat betreft hun terrassen terug moeten naar de situatie zoals die voor corona was. Nu de markt terugkeert, is er op zaterdagen geen ruimte meer voor die coronaterrassen. Dat stelt veel horecaondernemers minimaal voor een uitdaging. Waar laten ze al die extra tafeltjes, stoelen, plantenbakken, verlichting en andere zaken die de afgelopen maanden zijn neergezet.
Van de gemeente hoeven ze in elk geval geen hulp te verwachten. “In de vergunning van de coronaterrassen staat opgenomen dat horecaondernemers de terrassen moeten verwijderen als de warenmarkt weer terugkeert. De ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor opslag van het meubilair”, zo laat een woordvoerder desgevraagd aan Mediapartner Sleutelstad weten.
Hans Lardee van Meneer Jansen ruimt een deel van zijn terras morgen op
Hans Lardee van Meneer Jansen ruimt een deel van zijn terras morgen op © Chris de Waard
'Dat klopt helemaal', zegt eigenaar Hans Lardee van café Meneer Jansen. 'Maar het komt allemaal wel onverwachts en de timing is erg ongelukkig. Lardee snapt sowieso niet dat de gemeente Leiden niet een paar weken langer heeft gewacht met de terugkeer van de warenmarkt op zaterdag. 'Half oktober is het terrasseizoen sowieso voor een groot deel voorbij. Dat was voor ons veel handiger geweest.' Een andere ondernemer, Martens, verwacht dat het zaterdag chaos wordt rondom de Nieuwe Rijn. 'De markt is er weer en dat zorgt voor extra drukte. En de terrassen zijn veel kleiner. Meer vraag en minder aanbod gaat natuurlijk tot capaciteitsproblemen leiden.'

Nederland blijft rood op coronakaart van Europa

Nederland is ook de komende week helemaal rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat meer dan 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Ook afgelopen week waren alle twaalf provincies rood op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke donderdag maakt.
Het ECDC kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Zes van de twaalf provincies hadden in de afgelopen twee weken iets minder dan 200 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Ze worden dan oranje als minder dan 4 procent van alle tests positief is. Maar komt het percentage boven die grens uit, zoals nu en vorige week, dan kleuren ze rood. De andere zes provincies hebben iets meer dan 200 positieve tests per 100.000 mensen en zijn hoe dan ook rood.

Minder regio's op 'zeer ernstig'

In Nederland geldt nu voor zes regio's de categorie 'zeer ernstig'. Dat waren er vorige week nog negen. Haaglanden valt nog in deze categorie, evenals Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Twente. In 19 van de 25 veiligheidsregio's is nu risiconiveau 'ernstig' of 'zeer ernstig' van kracht, één meer dan een week geleden. Er zijn per regio vier risiconiveaus mogelijk op het coronadashboard van de overheid. Er vallen dertien regio's in de categorie 'ernstig' (vorige week negen).
Bij de twee hoogste risiconiveaus wordt de corona-situatie in Nederland als slecht wordt beoordeeld. Het risiconiveau 'zeer ernstig' houdt in dat er meer dan 250 positieve coronatesten per 100.000 inwoners zijn gemeld en dat er meer dan 27 op de 1 miljoen inwoners met corona in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.