Coronavirus: Kabinet onderzoekt of nachthoreca eerder open kan

Nachthoreca, ter illustratie
Nachthoreca, ter illustratie © Pxhere
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van vrijdag 10 september.

Vaccineren zonder afspraak in Pijnacker

In het gemeentehuis van Pijnacker-Nootdorp kunnen mensen zich zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. De komende dinsdagen is er van 15.00 tot 20.00 uur een tijdelijke priklocatie van GGD Haaglanden in het gemeentehuis aan het Oranjeplein in Pijnacker. Er wordt geprikt met het Janssen-vaccin of het Pfizer-vaccin. Te plekke wordt ook een afspraak gemaakt voor een eventuele tweede prik.

De Jonge: ook in het najaar nog coronamaatregelen nodig

Ook in het najaar zullen er nog coronamaatregelen nodig zijn. Demissionair minstier Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei na de ministerraad: 'We zijn nog niet off the hook.' De komende dagen wordt gekeken welke stappen er gezet kunnen worden.
Dinsdag geven De Jonge en demissionair premier Rutte weer een coronapersconferentie. Dan wordt bekendgemaakt welke versoepelingen er vanaf 20 september mogelijk zijn. Eerder zeiden ze ernaar te streven om dan onder meer de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht in het ov te schrappen, maar het is de vraag of dat gaat lukken.
De Jonge wijst erop dat er inmiddels een hoge vaccinatiegraad is in Nederland, maar dat er ook nog een grote groep mensen is die - om verschillende redenen - niet goed beschermd is. Daardoor kan de druk op de zorg toch weer snel toenemen. 'Dat betekent dat wij als overheid de taak hebben om de snelheid van de verspreiding van het virus in het najaar af te remmen.'

Reproductiegetal van net onder 1 naar net boven 1

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is vrijdag weer iets omhooggegaan. Het steeg van 0,98 naar 1,02. Feitelijk verandert er niet zo veel aan de huidige stand van de uitbraak. Het aantal besmettingen stijgt niet echt en daalt ook niet.
Het getal wordt twee keer in de week vastgesteld, op basis van de situatie twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Het getal van 1,02 slaat op de situatie van 26 augustus.
Bij een getal van rond de 1 besmet elke persoon die het coronavirus onder de leden heeft gemiddeld ongeveer één andere persoon. Die steekt vervolgens ook weer één ander aan. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe meer mensen besmet raken. Als het cijfer zakt tot ver onder de 1 daalt het aantal nieuwe gevallen en kan de uitbraak langzaam doven.

Ruim 2700 nieuwe coronagevallen, gemiddelde verandert niet veel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 2730 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat zijn er iets meer dan vorige week vrijdag, maar iets minder dan de vrijdag ervoor.
In de afgelopen zeven dagen werden 17.627 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld iets meer dan 2500 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde schommelt nu bijna drie weken rond hetzelfde niveau. De ene dag loopt het iets op, de volgende dag zakt het iets.
Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Het gaat om inwoners van Rotterdam, Schiedam, Amstelveen en Bergen op Zoom. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijdje voor dit is geregistreerd.

Kabinet onderzoekt of nachthoreca eerder open kan

Het OMT onderzoekt in opdracht van het demissionaire kabinet wat er mogelijk is voor de nachthoreca vanaf eind deze maand. Half augustus liet het kabinet nog weten dat de nachthoreca tot 1 november dicht moet blijven omdat de kans op verspreiding in deze sector groot is.
Het kabinet praat zondag weer op het Catshuis over het advies van de experts van het OMT en hakt dan dinsdag de knoop door. Dan komt ook naar buiten op welke steun het nachtleven en de evenementensector kunnen rekenen na 1 oktober. Op die datum komt er een einde aan de algemene coronasteunmaatregelen.
Eerder kwam naar buiten dat het kabinet overweegt om cafés, restaurants en de cultuursector alleen toegankelijk te maken met coronatoegangsbewijzen. Voor de horeca die na 22.00 uur open is, wordt gedacht aan verplichte kaartverkoop. De brancheorganisatie van de horeca heeft al laten weten niets te zien in de plannen van het kabinet.

Evenementensector hoopt dat kabinet 'luistert' naar demonstratie

Hoewel het kabinet voorafgaand aan de demonstratie van de evenementensector vooralsnog geen uitspraken wil doen over mogelijke versoepelingen, hoopt de branche desondanks dat het protest op zaterdag impact heeft. Zo laten de Alliantie van Evenementenbouwers en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) desgevraagd weten.
'We hopen dat Den Haag luistert naar de noodzaak om niet alleen onze sector maar de maatschappij snel te openen', laat de woordvoerster van de evenementenbouwers weten. Zowel de Alliantie als de VVEM steunen de tweede protestmars onder de noemer van Unmute Us, die zaterdag in diverse steden in het land plaatsvindt. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt te erkennen 'dat de pijn in die sector heel erg groot is'. Maar hij wil eerst het advies van het Outbreak Management Team van komende week afwachten.
De VVEM hoopt dat er volgende week na de protesten dan eindelijk een positieve reactie komt van het kabinet. 'De stand van zaken is dat het kabinet zegt dat er versoepelingen komen maar de voor ons broodnodige steun heel hard beëindigt', aldus de uitvoerend secretaris Willem Westermann.

Meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer toegenomen. In totaal behandelen de verpleegafdelingen en intensive cares bij elkaar vrijdag 673 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn 16 patiënten meer dan donderdag.
Afgelopen dagen daalde het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen juist licht. De ic's behandelen op dit moment 211 ernstig zieke coronapatiënten. Op verpleegafdelingen worden in totaal 462 patiënten behandeld.

RIVM schaft extra griepprikken aan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft inmiddels honderdduizenden griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar. Werden er in 2020 in totaal ruim 4 miljoen ingeslagen, nu zijn het er bijna 4,7 miljoen. Dat heeft volgens een woordvoerder niet alleen te maken met de door corona gerezen extra belangstelling voor de prik, maar ook gewoon met de toenemende vergrijzing.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.

De Jonge: afschaffen mondkapjesplicht ov kan kwetsbaren treffen

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge vindt dat NS-directeur Marjan Rintel niet 'hink-stap-sprong' moet pleiten voor het schrappen van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Rintel zei woensdag op BNR Nieuwsradio dat 'niemand' de mondkapjesplicht in de trein nog begrijpt.
Voor een besluit genomen wordt over opheffing van de mondkapjesplicht, moet goed overwogen worden welke gevolgen dat heeft voor mensen die zich 'extra kwetsbaar voelen', zei De Jonge in een reactie. Zeker omdat het ook om mensen gaat die soms afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Hij zei er dinsdag pas een besluit over te willen nemen na advies van het Outbreak Management Team.
'Ik denk dat de NS zich daar ook rekenschap van moet geven. Als je weer als haringen in de ton in de trein zit, dat met name mensen die wel gevaccineerd zijn, maar een toch zwakke immuunrespons hebben, het eigenlijk wel prettig vinden dat ze niet tegen iemand aan geplakt staan die ze de hele tijd in de nek staat te aerosolen.' De minister erkende dat zij zelf wel een mondkapje op zouden kunnen doen, maar wees erop dat mondkapjes vooral helpen als mensen die anderen kunnen besmetten een mondkapje dragen.

Late start campagne gaf te veel ruimte aan vaccintwijfel

De Nederlandse overheid is te laat begonnen met het bereiken en overtuigen van potentiële vaccinatietwijfelaars en -weigeraars. Omdat niet direct geprobeerd is om kwetsbare groepen te bereiken, hebben spookverhalen en complottheorieën zich dieper genesteld.
Dat concluderen onderzoekers van het LUMC, de Erasmus Universiteit en de Haagse Hogeschool na onderzoek onder vaccinatieweigeraars, schrijft de Volkskrant. De besmettelijke Delta-variant dreigt opnieuw veel nieuwe ziekenhuisopnamen te veroorzaken. Op dit moment zijn zeker negen op de tien opgenomen Covid-patiënten niet gevaccineerd. In de vaccinatiecampagne kwam pas laat aandacht voor moeilijk bereikbare groepen, daardoor begint de tijd nu te dringen. Dat zegt oud-minister Jet Bussemaker, tegenwoordig hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact aan het LUMC én een van de hoofdonderzoekers.

Ziekenhuizen vrezen griepgolf

Ziekenhuizen maken zich zorgen over een griepgolf deze winter, schrijft het AD. Door alle coronamaatregelen was er afgelopen jaar nauwelijks influenza met als gevolg dat meer mensen vatbaar zijn voor een hevige griep.
Toen corona in maart 2020 kwam, vertrok de griep. Afgelopen winter is een handvol officiële gevallen van influenza gemeld, terwijl dat er normaliter honderden zijn.
Veel ziekenhuizen vrezen dat de griep deze winter als een boemerang terugkomt, omdat de immuniteit van veel mensen naar beneden is gegaan. 'Zou de afstand die wij nu van elkaar nemen, influenza remmen? Of zou het feit dat wij al ruim anderhalf jaar afstand nemen van elkaar, zorgen dat ons immuunsysteem juist zwakker is geworden en influenza meer kans heeft?', vraagt Yvonne van der Weele, woordvoerder van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes, zich af.
Nu al komen coronapatiënten in veel ziekenhuizen bovenop de normale bezetting. Ziekenhuizen stellen dat de reguliere zorg en inhaalzorg nog steeds onder druk staan door de aanhoudende stroom van mensen met Covid-19. Een grote groep grieppatiënten zou de druk op het aantal beschikbare bedden verder vergroten.

Zorgsector doet gezamenlijke oproep aan kabinet voor meer geld

Velen uit de zorgsector doen vrijdag in een open brief gezamenlijk een oproep aan het demissionaire kabinet om op Prinsjesdag extra geld beschikbaar te stellen voor zorg en welzijn. De open brief, geschreven door CNV-topvrouw Anneke Westerlaken en gepubliceerd in de Volkskrant, is ondertekend door vakbonden, zorgwerkgevers en beroepsverenigingen.
'Uit niets blijkt dat het kabinet iets extra’s gaat doen voor zorg- en welzijnspersoneel. Dat terwijl zorg en welzijn te maken hebben met steeds toenemende en complexere zorgtaken en het ziekteverzuim oploopt. Hierdoor staat de kwaliteit van zorg steeds verder onder druk', licht Westerlaken de actie toe.
'We kunnen niet wachten op een volgend kabinet omdat er nu zaken moeten worden gedaan.' Ze vindt het hoog tijd om de waardering van Nederlanders en de Tweede Kamer, zoals ze die tijdens de coronacrisis heeft waargenomen, om te zetten in extra geld voor werknemers in zorg en welzijn.