Instellingen

Neanderthaler Krijn heeft eindelijk weer een gezicht

Krijn, de eerste Neanderthaler van Nederland
© Rijsmuseum van Oudheden

LEIDEN - Dit is Krijn. Hij is de eerste Neanderthaler van Nederland en zo zag hij er waarschijnlijk uit toen hij vijftigduizend jaar geleden rondliep in het gebied dat nu de Noordzee voor de kust van Nederland is. Deze reconstructie van zijn hoofd maakt onderdeel uit van een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Basis voor die reconstructie is een wenkbrauwboog die twintig jaar geleden in Zeeland werd gevonden. Het bot was van de Noordzeebodem opgezogen door een schelpenzuiger.

De Universiteit Leiden en het Max Planck Instituut in Leipzig ontdekten dat het ging om een stukje van de schedel van 'een stevige jongeman', die voornamelijk vlees at. Opvallend is dat hij achter één van zijn behoorlijk forse wenkbrauwen een kleine holte heeft. Daar zat een onderhuidse, onschuldige tumor, die volgens de onderzoekers nog niet eerder bij Neanderthalers is gevonden, maar die dus wel goed zichtbaar is in de reconstructie.

Vergelijkbare Neanderthalerschedels

De onderzoekers gaven de Neanderthaler de naam Krijn. Daarna gingen de paleo-antropologische kunstenaars Arie en Alfons Kennis aan de slag met de reconstructie van zijn gezicht. Ze keken daarbij naar vergelijkbare Neanderthalerschedels en naar de meest actuele kennis over oog-, haar en huidskleur van deze prehistorische mensen.

De opbouw van het gezicht van Krijn
De opbouw van het gezicht van Krijn © Rijksmuseum van Oudheden

Arie en Alfons Kennis hebben al heel veel andere reconstructies op hun naam staan. Van Neanderthalers, maar ook van bijvoorbeeld de gletsjermummie Ötzi.

Tijd van wolharige neushoorns

Krijn leefde vijftigduizend jaar geleden in een steppe die op de plek van de Noordzee lag. De zeespiegel lag toen ruim vijftig meter lager lag dan nu. De Neanderthaler deelde dat gebied met wolharige neushoorns, rendieren en paarden.

Het gezicht van Krijn krijgt steeds meer vorm
Het gezicht van Krijn krijgt steeds meer vorm © Rijksmuseum van Oudheden

Over dat landschap van toen, Doggerland, gaat de tentoonstelling die van 7 september tot en met 31 oktober te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Tijdens die tentoonstelling is niet alleen de reconstructie van het hoofd van Krijn te zien, maar ook de wenkbrauwboog waar het allemaal mee begon.