Haagse PvdA wil nog dit jaar islamitische begraafplaats

© ANP
DEN HAAG - De Haagse PvdA wil dat wethouder Hilbert Bredemeijer veel meer zijn best gaat doen om de realisatie van een islamitische begraafplaats in de regio mogelijk te maken. 'Hij voelt blijkbaar de urgentie niet. Terwijl ik wil dat dit jaar nog wordt begonnen met de aanleg ervan', aldus fractievertegenwoordiger Samir Ahraui.
Bredemeijer (CDA) liet vrijdag weten dat de oprichting van een islamitische begraafplaats in de regio nog ver weg is. Hij deed daarom vrijdag een oproep aan de fracties in de Haagse gemeenteraad om bij hun collega-politici in de regio te peilen of die het plan willen steunen. Op die manier moet daar 'draagvlak' worden gecreëerd. Dat zou voor hem weer een steuntje in de rug zijn.
Fractievertegenwoordiger Ahraui van de PvdA is samen met enkele andere raadsleden al lang bezig om het voor elkaar te krijgen dat in Den Haag of anders elders in de regio een islamitische begraafplaats komt. Hij wijst erop dat er al vorig jaar een debat was over de kwestie waarin de conclusie werd getrokken dat er in Den Haag geen plek voor was en dat dus naar een andere gemeente moest worden gekeken.

Het blijft te lang stil

Daarna bleef het volgens hem stil. Vandaar dat hij ook recent nog schriftelijke vragen stelde. Nu moet de oproep om bijvoorbeeld een 'task force' in het leven te roepen, zodat er vaart kan worden gemaakt. In juni herhaalde hij het pleidooi voor de komst van zo’n islamitische begraafplaats, nu met steun van de PvdA-fracties in Westland, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer.
Dat de wethouder de bal nu weer terugspeelt naar de politiek, verbaast hem dan ook zeer. 'Dit is echt van de zotte,' zegt Ahraui. 'Dit is echt een gratuite brief. Wij hebben de wethouder de opdracht gegeven om aan de slag te gaan en dan krijgen we nu te horen dat hij zelf eigenlijk nog niets heeft gedaan.'

Niet echt gedreven

Dat roept bij de coalitiepartij PvdA de indruk op dat Bredemeijer niet echt gedreven is om hier werk van te maken. 'Voel je dan wel de urgentie? Dit is niet een bestuurder met de passie die zegt: 'Ik ga ervoor'. Dit wekt de indruk dat het niet belangrijk is,' aldus fractievertegenwoordiger.
Dit terwijl er volgens hem grote behoefte is aan een islamitische begraafplaats. De eerste generaties moslims lieten zich vaak nog begraven in hun thuisland. De huidige voelen daar steeds minder voor omdat ze veel meer in Nederland zijn geworteld en liever hier worden begraven, ook al omdat het dan makkelijker is voor familie op het graf te bezoeken, zegt Ahraui. 'Hun hele leven heeft zich hier afgespeeld. Ze willen hier ook worden begraven.'