OM eist 14 jaar cel tegen 'man met een missie' in hoger beroep coldcasezaak Miriam Sharon

Miriam Sharon
Miriam Sharon © Politie
DEN HAAG - Het OM heeft 14 jaar cel geëist tegen de Israëlische Daniël E. in het hoger beroep van de coldcasezaak Miriam Sharon. De vrouw werd in 1990 op gruwelijke wijze met messteken om het leven gebracht in haar woning aan de Haagse Regentesselaan. 'Een man met een missie', zo omschreef het OM de verdachte E.
Op 8 oktober 1990 lag het toen 7-jarige dochtertje van Miriam Sharon boven te slapen toen haar moeder beneden in de woning om het leven werd gebracht. Een bovenbuurvrouw had gegil gehoord en trof Miriam later op de avond met een doorgesneden keel aan in het huis. De dader was toen al gevlucht. Uit het dossier blijkt dat de dader en het slachtoffer elkaar niet hebben gekend. Ook zou Daniël E. anderhalf uur na de dood van Mirjam weer op de weg terug zijn naar Israël.
De Israëliër kwam door een DNA-match in 2015 in beeld tijdens een onderzoek van het coldcaseteam. Het DNA-profiel van E. kwam overeen met een DNA-spoor dat gevonden was op een sigarettenpeuk in de woning van de omgebrachte Sharon. In 2017 veroordeelde de rechtbank Daniël E. in hoger beroep tot veertien jaar cel. De rechtbank verklaarde moord bewezen. Daniël E. ging tegen het vonnis in hoger beroep. De Israëliër heeft tijdens de rechtszaak altijd gezwegen, waardoor een motief onbekend is gebleven.

Op vrije voeten

Daniël E. werd in juni 2019 door het gerechtshof op vrije voeten gesteld. Volgens het hof waren er toen onvoldoende harde aanwijzingen dat hij de vrouw met een vooropgezet plan om het leven had gebracht. Het hof beëindigde daarom het voorarrest van de man. Het misdrijf doodslag was toen al verjaard.
Het OM houdt nu in het hoger beroep vast aan het eerdere vonnis van de rechtbank en houdt daarom vast aan de gevangenisstraf van 14 jaar. Volgens het OM is het bewezen dat de verdachte met voorbedachte raden naar Nederland is gekomen om Miriam om het leven te brengen.

Vraag om uitspraak rondom verantwoordelijkheid

Als het gerechtshof toch tot de conclusie komt dat Sharon niet met voorbedachte rade om het leven is gebracht, vraagt het OM om zich in het arrest expliciet uit te laten over de vraag of de verdachte wel verantwoordelijk is voor de dood van de vrouw. Dit in het belang van de kinderen van Miriam Sharon, die zich los van het verdriet nog altijd afvragen wie er verantwoordelijk is voor haar dood. Het hof doet op 4 oktober uitspraak.